Megnyílt a Salgótarjáni Fotógaléria ötszázadik kiállítása

A csütörtökön délután megnyitott kiállítás a négyszázkilencvenkilenc korábbi tárlat válogatása. A fotókat a József Attila Művelődési Központ előterében és belső folyósán lehet megtekinteni, február második feléig.

Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta: 1970-től 2019-ig, 49 év alatt immáron ötszáz kiállítást számlál a fotógaléria.

Ha egyesével kezdenénk megszámolni, az is eltartana egy ideig. Gondoljunk bele: mennyi szervezés, munka, de öröm és büszkeség is. Mára a Salgótarjáni Fotógaléria kuriózumnak számít nem csak Magyarországon, de külföldön is. Itt kiállítani megtiszteltetést és rangot jelent. A kiállítók pedig hírét viszik városunknak, környezetünknek, megyénknek.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében kiemelte: egy fénykép olyan módon ad vissza egy pillanatot, mint semmi más; olyan szegleteit mutatja meg a világnak, melyet jószerivel nem láthatunk; olyan arcát mutatja meg a világnak, melyek érzéseket keltenek bennünk; és olyan részleteket domborít ki, melyek felett a hétköznapokon átsiklanánk.

Aláhúzta azt is, hatalmas az ötszázas szám, temérdek művészi fotót és rengeteg munkát takar az egyedülálló jubileum.

Horváth Imre fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke ünnepnek nevezte a kiállítás megnyitóját. Felhívta rá a jelenlévők figyelmét, csak annak a nyilvántartása, hogy ötszáz kiállítás mikor volt megrendezve, ki volt a kiállító és milyen képek szerepeltek, már önmagában egy hatalmas feladat – nem beszélve ennek a nyilvántartásnak a felhasználásáról és így a mostani kiállítás megrendezéséről.

Ha csak a fotók átlagos számát nézzük, akkor is több tízezres gyűjteményről van szó. Olyan hatalmas gyűjteményről, mely az egész magyar fotókulturális életet összefoglalja fél évszázadra visszamenőleg.

Horváth Imre azt javasolta az érdeklődőknek, hogy keressék meg a sorszám szerinti legrégebbi felvételt és onnan haladjanak a sorszámok alapján. Így egy fotótörténeti utazást élhetünk át: indulva az analóg felvételektől, folytatva a – mai világban már nem annyira divatos – technikai trükkökkel készült képekkel, majd a digitális világ felvételeivel.

A jubileumi kiállítás megnyitóját követően a József Attila Művelődési Központ Üvegcsarnokában kerekasztal-beszélgetést tartottak. Dr. Csongrády Béla moderálásával, Bakos Béla Márk, Dr. Fancsik János és Homoga József részvételével ennek témája a fotógaléria működése és a fotóklub 54 éve volt, a beszélgetésnek itt Homoga József fotókiállítása adott hátteret.