Megnyílt a 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat

Szombaton ünnepélyes keretek között nyitották meg a 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot, a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléjét a Dornyay Béla Múzeumban.

Shah Gabriella igazgató az MTI-nek elmondta: 221 művész 526 alkotást küldött be a tárlatra, közülük az előválogató zsűri 145 alkotó 178 művét ajánlotta kiállításra. Grafikákat, plasztikákat, festészeti és iparművészeti alkotásokat mutatnak be és az idén először a geometrikus stílusirányzat is megjelent a tavaszi tárlaton.

Fekete Zsolt a katalógusban közölt köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az online térből visszatérve az érdeklődők személyesen látogathatják a magyar képzőművészeti élet meghatározó, rangos rendezvényévé vált kiállítást. A polgármester továbbá megköszönte a művészeknek, hogy alkotásaikkal, pályamunkáikkal megtisztelték Salgótarjánt.

A nyitóünnepségen átadták a tárlat díjait is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Varga Bertalan, Salgótarján megyei jogú város díját Határ Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elismerését Király Dávid nyerte el. A Magyar Festők Társasága Osgyáni-Ranvid Rózának, a Dornyay Béla Múzeum Drozsnyik Istvánnak ítélte a díjat, míg a Dornyay Béla Múzeum Életműdíját Váli Dezső kapta meg.

A 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat május 25-től augusztus 30-ig személyesen is látogatható a hatályos rendelkezéseknek megfelelően, védettségi igazolvány felmutatásával.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Incze Noémi – Este a Cafe Noir-ban című műve (Fotó: Tavaszi Tárlat | A 2021. március 29-én összeült előválogató zsűri döntése alapján a 36. Tavaszi Tárlatra bekerült művek bemutatója)