Meglovagolnák a hidegrekordokkal kapcsolatos ismertséget Zabaron

Növényen megfagyott dér Zabar közelében egy korábbi rekordnál. 2013. október 4-én több mint 4 Celsius-fokkal dőlt meg az országos napi hidegrekord, akkor Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek hajnalban. (MTI Fotó: Komka Péter)

“Hidegfesztivál” megrendezésével használnák ki a település időjárási szélsőségekkel, hidegrekordokkal kapcsolatos hírnevét Zabaron – nyilatkozta a TV2-nek a község polgármestere.

Ferencz Nándor Lajos elmondta: az ezt megalapozó pályázatot már megnyerték, terveik szerint a következő télen rendezik meg az első “hidegfesztivált”. Többek között jégen autózást, jégszobrászatot, túlélő versenyeket terveznek – hagyományteremtő szándékkal, nem csak egyszeri alkalommal.

Zabar negatív hőmérsékleti rekordja -31,9 Celsius-fok, melyet 2003 januárjában mértek a falu meteorológiai állomásán. További, “kisebb kaliberűrekordokkal kapcsolatban minden évben többször is találkozhatunk a település nevével.

 

Kiemelt archív fotó: Növényen megfagyott dér Zabar közelében egy korábbi rekordnál. 2013. október 4-én több mint 4 Celsius-fokkal dőlt meg az országos napi hidegrekord, akkor Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek hajnalban. (MTI Fotó: Komka Péter)