Megkezdődött az időközi választás kampányidőszaka Pásztón

Szombaton hivatalosan is megkezdődött a 2018. augusztus 12-i pásztói időközi önkormányzati választás kampányidőszaka. Mint arról korábban már beszámoltunk: Pásztón azért kell időközi önkormányzati választást tartani, mert április 26-án feloszlatta magát a képviselő-testület. Indokuk az volt, hogy nem tudnak együtt dolgozni Dömsödi Gábor polgármesterrel.

Dömsödi Gábor jelenlegi városvezető közösségi oldalán már jelezte: elindul, hogy megtartsa posztját. Biztosan ott lesz Farkas Attila (Fidesz-KDNP) volt alpolgármester neve is a szavazólapon a polgármester-jelöltek között. Közösségi oldalán közzétett bejelentése alapján képviselőjelöltként és polgármesterjelöltként is megméreti magát Plecskó Péter is az időközi választáson.

Kezdődik a kampányrendezvények, lakossági fórumok időszaka. Farkas Attila polgármesterjelölt és képviselőjelöltjei szervezésében most pénteken 18 órára várják az érdeklődőket a pásztói művelődési házba, ahol a Polgári Est vendég Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lesz. Dömsödi Gábor közösségi oldalán már korábban bejelentette Ungár Péter LMP-s politikus városba érkezését, de a pontos időpont még nem ismert.

A kampányidőszakkal párhuzamosan elindult az ajánló aláírások gyűjtése is. A képviselőjelölt állításhoz 77 fő választópolgár érvényes ajánlása, a polgármesterjelölt állításhoz 231 fő választópolgár érvényes ajánlása szükséges. A szükséges ajánlásokat július 9-ig kell összegyűjteni. Farkas Attila, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármester-jelöltje már bejelentette, hogy mind részére, mind az őt támogató képviselőjelöltek számára egy nap alatt a szükséges mennyiségű ajánlás többszörösét gyűjtötték össze.

 

Így választottak korábban a pásztóiak

A Nemzeti Választási Iroda által közölt – a központi névjegyzékben a szavazást megelőző 58. napi – választópolgárszám Pásztón 7698 fő. Négy évvel ezelőtt 7859, 2010-ben 8 ezer, 2006-ban 8113 választópolgár szerepelt a névjegyzékben az önkormányzati választások időpontjában.

A polgármesteri széket négy éve 2475 szavazattal szerezte meg Dömsödi Gábor, ez a szavazatok 50,51 százalékát jelentette. Egy ellenfelet kellett legyőznie: Sisák Imre ötvennel kevesebb, 2425 voksot (49,49%) kapott. 2010-ben Sisák Imrét 2108 szavazattal választották polgármesternek a pásztóiak, Dömsödi Gábor akkor 2048 voksot kapott, Dr. Gajdics Gábor (Fidesz-KDNP) 695-öt, Dr. Nyíri Ferenc Béla (független) 152-t. 2006-ban volt a legutóbbi három választás közül a legnagyobb különbség: akkor a Fidesz-KDNP-MDF-Nemzeti Kör Pásztóért közös jelöltjeként Sisák Imre 3127 voksot kapott a polgármesteri széket az MSZP jelöltjeként megpályázó Dömsödi Gábor 2176 szavazatával szemben.

Amíg Salgótarjánban a városrészek “adják” a képviselőket, addig Pásztón – a lakosságszám miatt – a legtöbb szavazatot begyűjtő nyolc képviselőjelölt ülhet be a testületbe. Négy évvel ezelőtt a bejutáshoz legalább 1500 szavazat kellett, nyolc éve 1412 is elég volt. Fontos különbség azonban, hogy amíg 2014-ben 25, 2010-ben 29 képviselőjelölt nevét találhatták meg a pásztóiak a szavazólapon.

 

3100.hu Fotó: Farkas Attila és Dömsödi Gábor a pásztói képviselő-testület azon ülésén, melyen a feloszlatásról döntöttek