Megjelent a Palócföld idei második száma

Az irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat aktuális számának tartalmából ezúttal is Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő adott ízelítőt a 3100.hu megkeresésére. A Palócföld főszerkesztője úgy fogalmazott: a nyár hangulatát idéző, napraforgósárga borító remélhetőleg már magára vonja mindenki tekintetét, aki találkozik a lappal. A borítón Botos Zoltán salgótarjáni festőművész alkotása látható.

A szépirodalmi rovatból Ádám Tamás balassagyarmati származású költő verseit ajánlom, akinek a Palócföld-könyvek sorozatban éppen a lapszámmal egy időben jelentettük meg verses kötetét is. Azt gondolom, hogy a lapszám egyik kuriózuma a Jankovics Marcell animációs filmessel készült interjú, továbbá – mivel a szerkesztőség nyitott minden Madáchcsal kapcsolatos írásra – az Ember tragédiájából készült animációs filmjéről is megjelent egy elemző írás. Ezúttal olyan Kaffka Margit verseket és novellákat is közlünk, melyek még nem jelentek meg kötetben – ismertette a főszerkesztő.

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő kiemelte, hogy Salgótarján helytörténetének egyik kulturális emlékét, a Dr. Förster Kálmán polgármestersége idején alapított Balassa Irodalmi Társaság történetét Dr. Paróczai Csaba dolgozta fel. Ebbe a társaságba olyan neves salgótarjániak tartoztak, mint a sokak által ismert Dr. Dornyay Béla, Bóna Kovács Károly, Fayl Frigyes, de a korabeli salgótarjáni nagyüzemek vezetőiről is szó esik, így Chorin Ferencről vagy Hirsch Albertről, akik fővédnökei voltak a társaságnak. A főszerkesztő hozzátette azt is, hogy a szemle rovatban több, szerzőjük vagy témájuk alapján Nógrád megyéhez kötődő könyvet is bemutatnak az aktuális lapszámban.