Megjelent a Palócföld idei első száma

Az irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat aktuális számának tartalmát Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő ismertette a 3100.hu megkeresésére.

A Palócföld főszerkesztője elmondta: a folyóirat helytörténeti rovatában az egykori Nógrád megyei Sisi-kultuszról lehet olvasni, míg dr. Baráthi Ottó közgazdász tanulmánya megyénk népességi viszonyainak alakulásáról, a helyi közéleti-társadalmi problémákról szól. A szépirodalmi rovatban országos hírű szerzők, köztük Nógrádban élő írók, költők prózai írásait, verseit – többek mellett Erdős István és Zsibói Gergely alkotásait – ajánlotta az olvasók figyelmébe Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő. Hozzátette: a Szemle rovatban ezúttal a salgótarjáni rimai-acélgyári kolónia társadalmáról megjelent könyvet mutatják be.

A lapszámot Szabó Gyula losonci festőművész alkotásai díszítik, ajánljuk minden salgótarjáninak, minden nógrádinak! – tette hozzá a főszerkesztő.

Szerdán Salgótarjánban is több programmal ünnepelték a költészet napját. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő kérdésünkre elmondta: véleménye szerint azért is fontos a vers és az irodalom ünneplése, mert az általános társadalmi-gazdasági jellemzők nem kedveznek a magas kultúrának. “A szellemi elit pusztul, a szó értéktelenedik, a magyar kultúra iránti igény csökken, ellenben a kommersz kultúrát előszeretettel fogyasztja a ma embere” – fogalmazta meg. 1964-től ünnepeljük Magyarországon a kötészet napját – akkoriban (a ’60-as években) a költészet megbecsült hivatásnak számított – emelte ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy “ha a ma élő költőktől megkérdezzük, akkor ők bizonyára nemmel válaszolnak arra a kérdésre, hogy megbecsülik-e a hivatásukat, hogy ma a vers iránt van-e érdeklődés…”

Talán kevesebb az irodalomra, a könyvre, vagy a folyóirat-kiadásra fordítható összeg, vagy nagy a szelekció; van hogy kevésbé értékes kötetek, folyóiratok nagy támogatást kapnak, igazán értékesekre pedig akár oda sem figyelnek. De azt hiszem, hogy a vers ünnepe – József Attila születésnapja – azért még mindig felhívja az emberek figyelmét gazdag kultúránkra… – fogalmazta meg Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő.