Megjelent a Nógrád megye várai című kötet

 

A könyv a magyarországi vártopográfiai sorozat negyedik kötete, mely a Nógrád megye területén található erődítményeket veszi sorra az őskortól a kuruc korig.

 

A kötet a korábbi – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér – megyéknél már alkalmazott és elfogadott szempontok szerint mutatja be a nógrádi várakat. A topográfiával immáron a teljes Észak-magyarországi régió, mint a várakban és erődítményekben talán leggazdagabb hazai térség feltérképezésre került.

A mai Nógrád megye területén mintegy 150 éve zajlik különböző intenzitással és módszerekkel az erődítmények kutatása és bár ezzel párhuzamosan több próbálkozás is történt már ezek összefoglalására, végül ezzel a kötettel tekinthető megvalósultnak a korábbi gyűjtőmunkák egységes összesítése. Ennek okán kijelenthető, hogy a ma ismert összes nógrádi erődítményről tájékozódni tud az olvasó ebből a – ha nem is a teljesség igényével, de mindenféleképpen egy tudományos alapossággal készült – kézikönyvből.

 

 

A több mint száz nógrádi helyszínt bemutató könyv egyszerre ajánlható a szakembereknek, az érdeklődő laikusoknak és a lokálpatrióták számára is. Megismerhető belőle az egyes nógrádi várak, erődítmények elhelyezkedése, a terepi jellemzőik, a legfrissebb kutatási eredmények és az ahhoz kapcsolódó szakirodalom is. A topográfia teljes terjedelmében színes, így a szöveges részek közötti térképek is jól értelmezhetőek, a kötet végén pedig ritkaságnak tekinthető légifelvételek sorozatával találkozhatunk.

A Nováki Gyula, Feld István, Guba Szilvia, Mordovin Maxim és Sárközy Sebestény által jegyzett, a Castrum Bene Egyesület, a Dornyay Béla Múzeum és a Civertan Grafikai Stúdió által kiadott vártopográfia kiskereskedelmi forgalomban egyelőre nem elérhető, de Salgótarjánban az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központban vagy a Dornyay Béla Múzeumban megvásárolható. Hozzá lehet jutni közvetlenül a kiadóhoz leadott megrendeléssel is, ebben az esetben a civertan@civertan.hu e-mail címen vagy a +36 1 332 32 61-es telefonszámon keresztül lehet érdeklődni.

 

Kiemelt fotón Drégely vára (Forrás: Civertan Grafikai Stúdió)
(x)