Meggyalázták Förster Kálmán városközponti szobrát

Úgy tűnik többek rúzst és szemhéjtust is használtak azok az ismeretlenek, akik a kiemelt fotónkon látható formában gyalázták meg a város első polgármesterének szobrát. Ezen a nyárias időjárással kísért szombaton nemcsak a helyiekkel volt tele a belváros, hanem a Salgó Rally céldobogós ceremóniájára érkezők közül is megannyian találkozhattak a látvánnyal.

Nem ez az első, de vélhetően nem is az utolsó eset Salgótarjánban, hogy köztéri alkotások, emlékművek esnek a vandálok áldozatául. Emellett szintén nem az első eset, hogy ilyen és hasonló történekről a hatóság nem értesül senkitől – sem városlakótól, sem az önkormányzattól. Ez a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából derül ki.

A 3100.hu megkeresésére Dankóné Nagy Éva sajtószóvivő közölte: a rendőrségre a történekről bejelentés nem érkezett, így a megkeresés alapján indult szabálysértési eljárás. Az eset körülményeit a Salgótarjáni Rendőrkapitányság vizsgálja.

A tulajdon elleni szabálysértések területén bár az átlagtól alacsonyabb, 49,29 százalékos volt a Salgótarjáni Rendőrkapitányság felderítési mutatója a tavalyi évben, fontos tudni, hogy például a falopások, alkalmi lopások, rongálások felderítése nem könnyű feladat – derül ki a szervezet 2020 évi tevékenységének éppen a napokban közreadott összefoglalójából. A helyszín általában nyomszegény, tanúk vagy kamerafelvételek pedig ritkán állnak rendelkezésre – olvasható a dokumentumban. Ebben az esetben azonban várhatóan kamerafelvételek is segítik majd a hatóság munkáját a sikeres felelősségre vonásban, miután ilyen eszközökből több is található a dr. Förster Kálmán emlékpark környékén.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság maga jegyzi meg ilyen ügyekkel kapcsolatban (is) a mielőbbi bejelentések fontosságát az eredményes felderítés érdekében, miszerint “több esetben előfordul, hogy a bejelentések csak több héttel az elkövetés után történnek meg”.

 

3100.hu Fotó: Meggyalázták Förster Kálmán városközponti szobrát