Megfenyegették a segíteni érkező mentőket, felfüggesztettet kaptak

Az események még 2017. május 8-án történtek, amikor este nyolc óra körül a mentők megérkeztek a Salgói kapunál található buszmegállóba. A Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztályának ismertetése szerint az Országos Mentőszolgálat segítséget nyújtani érkező munkatársai még a mentőautóban ültek, mikor a vádlottak a “ha kiszálltok meghaltok, végetek van” fenyegetéssel fogadták őket.

Ennek ellenére a mentőtiszt kiszállt a járműből, majd a helyszínen lévő kéthetes csecsemőt az édesanyjától elvéve visszaszállt a mentőkocsiba, hogy ellássa a kisgyermeket. A helyszínen lévők aztán a mentőautó betegterébe is megpróbáltak bejutni, miközben a két vádlott tovább fenyegette a mentőtisztet, hogy “ha a gyereknek valami baja lesz, megdöglötök”.

A Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztálya közleményében kitér arra is, hogy a vádlottak a fenyegetésekkel a beavatkozásra szoruló csecsemő ellátását akadályozták, illetve késleltették, ugyanis a mentőápoló és a mentőgépkocsi vezetője ahelyett, hogy a mentőtisztnek segítettek volna, azzal voltak elfoglalva, hogy visszatartsák a helyszínen tartózkodó 10-15 személyt, illetve megakadályozzák, hogy a mentőautó betegterébe bejussanak.

A mentőtiszt a fenyegetések miatt többször is rendőri segítséget kért. Mire a rendőrség megérkezett már csak 5-6 személy maradt a helyszínen, köztük a két vádlott: az ellátott kisgyermek apja és nagynénje. A többi ismeretlen személy ekkorra elhagyta a helyszínt. A mentők az akadályozás miatt végül csak jelentős késedelemmel, rendőri kísérettel tudták a Szent Lázár Megyei Kórházba szállítani a csecsemőt.

A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottakat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 8 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. A bíróság ítéletével szemben a vádlottak és az ügyészség sem fellebbezett, így az elsőfokon, a kihirdetést követően jogerőre emelkedett.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Mónus Márton)