Megépült a Csend Háza Szentkúton

A Csend Háza (Fotó: Interreg Szlovákia- Magyarország / Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely)
A Csend Háza (Fotó: Interreg Szlovákia- Magyarország / Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

Elkészült a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen található Csend Háza. Az új épület a magyar és a szlovák ferences rendtartományok együttműködésében, határon átnyúló pályázati támogatás felhasználásával építették fel.

A létesítmény elcsendesedésre, illetve a hitélet teljesebb megélésére szolgáló helyet biztosít a látogatók számára. Épület egy szabadtéri, fedett foglalkoztató is, melyet remélhetőleg tavasztól már igénybe vehetnek a kegyhelyre érkezők. Orosz Lóránt kegyhelyigazgató korábban portálunknak elmondta: az újjáépített kegyhely egységes arculatába illeszkedő, visszafogott, földszintes épület télen is fűtött, meleg helyet biztosít majd az elcsendesedni vágyó látogatóknak.

A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Csend Háza mellett a park karbantartására, a zarándokok egészségügyi biztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére és búcsújárók fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra is kapott támogatást a kegyhely. A határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére nyert projekt teljes költsége közel 3 millió euró, amelyből Szentkút mellett Pozsonyban, Füleken és Szécsényben is történnek komoly átalakulások.