Megemlékezéssel indult a 70. Bányásznap programsorozata

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken Salgótarjánban a 70. Bányásznap alkalmából.

Az eseményt a Salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekar játéka nyitotta meg, majd P. Kerner Edit adta elő a Bányászhimnuszt. A Bányászati Kiállítóhelynél tartott ünnepségen Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a bányászat nagy hatással volt a város életére, legyen szó az iparról vagy a kolóniák népi kultúrájáról. Szerinte a salgótarjániak mindannyian hordozzák, ápolják valahogy a környékbeli bányászat emlékeit.

Emlékezünk és ünnepeljük a kemény munkát, a bátorságot, az egyenességet, a tiszteletet, mindazt, amire ezek az emberek tanítottak bennünket – fogalmazott az alpolgármester.

Külön köszönetet mondott a Bányász Nyugdíjas Szakszervezetnek és mindazoknak, akik évről-évre nem engedik feledésbe múlni múltunkat, gyökereinket.

Dobor István, a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság elnöke emlékezésében elmondta, hogy a bányaipar teremtette meg a településeken a kulturális, a gazdasági és sportélet feltételeit: gondoljunk csak a Bányász Kultúrotthonokra, színjátszó együttesekre, tánckarokra, zenekarokra, futballcsapatokra. Felidézte azt is, hogy mekkora traumát jelentett a bányász családoknak a bányák bezárása, hiszen nem csak anyagi, de érzelmi károkat is okozott azoknak a dolgozóknak, akiknek a bánya a második családjukat jelentette. Szólt ugyanakkor arról is, hogy napjainkban a bányásznyugdíjasok életkörülményei egyre romlanak; véleménye szerint pár évtizede még sokkal jobb helyzetben voltak, a bányászokat anyagilag és erkölcsileg is jobban megbecsülték.

A résztvevők az esemény végén koszorúzással tisztelegtek a bányászok előtt. Szombaton Baglyasalján – a járványra való tekintettel a szokásosnál szűkebb körben – folytatódnak a bányásznapi programok.

 

Kiemelt fotó: Ünnepség a 70. bányásznap alkalmából a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely udvarán