Megcsúszott az útmenti partfal Mátrakeresztesen, homokzsákokkal védekeznek az áradás ellen

Homokzsákokkal védekeznek Mátrakeresztesen, ahol egy kiáradt patak akadályozza a közlekedést. A víz lakóházakat közvetlenül nem veszélyeztet – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, Pásztó-Mátrakeresztesen a Kékesi út felső szakaszán a házak közelében a patak kilépett a medréből. A víz kimosta a partfalat és földcsuszamlást okozott a Pásztót Galyatetővel összekötő út 14-es kilométerénél, mintegy 200 méteres szakaszon.

A pásztói hivatásos tűzoltók, a HELP Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával ideiglenesen elterelték a vizet az érintett szakaszról, és megkezdték a szivattyúzást. A káresemény jelenleg lakóházakat közvetlenül nem veszélyeztet, azonban az egységek a lakók és az ingatlanok védelméért homokzsákokat helyeznek ki. Ehhez Pásztó önkormányzata is segítséget nyújt, és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók is a helyszínre vonultak.

Mátrakeresztesen jelen voltak a közútkezelő szakemberei és statikus is. A rendőrök az utat napközben lezárták, az autóforgalmat pedig a településen a Kékesi útra terelték. A teljes lezárást kora este feloldották, a forgalom félpályán, jelzőlámpás irányítás mellett megindulhatott, azonban a busz- és tehergépjármű-forgalom továbbra is szünetel Mátrakeresztes és Galyatető között.

 

MTI | Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomán / Fotók: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság