Megadóztatják a vállalkozások tulajdonában álló üres telkeket Salgótarjánban

Salgótarján úgy szenved hiányt ipari területekben, hogy közben vannak a városban a termelésre alkalmassá tehető, ipari célra hasznosítható, de kihasználatlan telkek. Ezek hosszú évek óta különböző magáncégek tulajdonában vannak úgy, hogy azokon vállalkozási tevékenységet nem folytatnak, parlagon hevernek vagy az enyészeté lettek. Ezt Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere fogalmazta meg azon bejelentésében, melyben az ilyen területek megadóztatásáról adott tájékoztatást.

A polgármester arról is szólt, hogy az ilyen ingatlanokat “vélhetően nagyrészt spekulációs céllal tarják, hátha az állam vagy az önkormányzat sokszoros áron megvásárolja egy részüket”. Emlékeztetett arra is, hogy beépítetlenül és használaton kívül (eddig) adót sem volt szükséges fizetniük az egyébként hasznosítható területek után.

Az önkormányzatoknak november 30-ig van lehetősége megalkotni azokat a rendeleteket, melyek a helyi adózást érintik a következő év első napjától. A polgármester közlése szerint gazdasági szakemberektől kaptak javaslatokat a helyzet kezelésére, ezek alapján alkották meg a rendeletet, miszerint

minden olyan, vállalkozás tulajdonában álló, 5 ezer négyzetméter vagy annál nagyobb alapterületű, 5 százalékos beépítettségi szintet el nem érő salgótarjáni telek után adót kell fizetni, mely nem szolgál termelési célt.

Az adó mértékét négyzetméterenként 60 forintban határozták meg, amivel jelentős bevétel nem fogja gyarapítani az önkormányzati kasszát. Az intézkedés inkább arra szolgál, hogy az ilyen telkek tulajdonosait “ösztönözze” a hasznosításra.

A pontos szövegezés értelmében természetesen az oktatási központként, tanpályaként, táborhelyként, sporttelepként vagy vízműként nyilvántartott telek esetében nincs adófizetési kötelezettség.

 

Emelkedik az idegenforgalmi adó összege is

Fekete Zsolt közlése szerint sok év stagnálás után január elsejével emelkedik az idegenforgalmi adó összege is: mértéke 2021-től minden, a városban eltöltött vendégéjszaka után 400 forint lesz a jelenlegi 200 forint helyett. A polgármester kommentárja szerint ez átlagos díjnak tekinthető a megyei jogú városok között, nem érinti a helyi lakosságot és a szállásadókat sem. Utóbbiak ugyanis lényegében közvetítők, miután az idegenforgalmi adót a szálláshelyen éjszakázó vendég fizeti meg. A rendelet csak ezen az egy ponton változik.

Fekete Zsolt szerint ez a lépés nem befolyásolja a salgótarjáni turizmus alakulását és a turisták évről évre növekvő számát sem, “hiszen senki nem az idegenforgalmi adó mértéke alapján választ úti célt és szállást”.

 

3100.hu Fotó: Salgótarján belvárosa (3100.hu Fotó: Komka Péter)