Még mindig nem volt elég a csapadék a földeknek (Nógrádban sem)

Nélkülözhetetlen volt már az elmúlt napokban érkezett, kiadósabb csapadék a nógrádi mezőgazdaságnak is. Mivel azonban összességében közel 150 milliméternyi volt a talaj vízhiánya, az elmúlt napokban pedig bő 50 milliméternyi hullott, még szükség lenne további utánpótlásra is a kalászosok megfelelő fejlődéséhez. Ezt Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője mondta a 100,4 Rádió 1 megkeresésére.

A nógrádi rádió egyik szerda reggeli helyi hírblokkjában elhangzott: az előrejelzések szerint érkezik is majd valamennyi csapadék még a hét második felében, ami így menetrendjében is megfelelő. Szükséges ugyanis néhány nap, hogy a hétvégi esőt be tudja dolgozni a talaj és az újabb csapadék is hasznosulni tudjon, ne csak elfolyjon a földekről.

A szakember azt is ismertette, hogy az elmúlt napok esőzései a márciusi, áprilisi aszályos hetek okozta károkon már nem segítettek. Nógrád megyéből mintegy 2000 hektár termőterületet érintően érkezett kárenyhítési kérelem a kormányhivatalhoz.

A bejelentések nagy arányban a repcéhez kapcsolódnak, a kalászosokkal kapcsolatos aszálykár nem jelentős. Ezeket a bejelentéseket a kormányhivatal lehetőség szerint jóval a szabályozásban meghatározott határidő előtt ellenőrzi annak érdekében, hogy a gazdák ott, ahol valóban megállapítható az aszálykár, mielőbb más terményre válthassanak át – emelte ki Tácsik Bálint a 100,4 Rádió 1-nek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 centiméter is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50 százalék fölött alakul ez az érték a felső 50 centiméteren, de a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása még nem történt meg. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 milliméter közötti nedvesség hiányzik a nógrádi területeken is.

   

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)