Még mindig érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Az idei év első hetének adatai szerint bár növekszik az influenzások száma Nógrád megyében, de lakosságarányuk még jóval a járványküszöb alatti. A védettség két hét alatt kialakul a vakcina beadását követően, így még mindig érdemes kérni az oltást – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Az influenzaszerű megbetegedések száma minden évben egy markáns felívelő és egy ehhez hasonló lecsengő szakasszal jellemezhető görbén ábrázolható. Jelenleg összességében Nógrád megyében az influenza-aktivitás még alacsonynak tekinthető. Az előző évek tapasztalatai szerint a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat akár a tavaszi hónapokig is.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 2020 első hetében (2019. december 30. – 2020. január 05. között) a becsült adatok szerint 141 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Nógrád megyében az influenza aktivitás így még alacsonynak-közepesnek tekinthető, jóval a járványküszöb alatti. Kelet-Nógrádban kevesebb, Nyugat-Nógrádban több a beteg; a leginkább érintett jelenleg a 25-34 év közötti korosztály.

Ezekben a napokban még mindig érdemes és javasolt beadatni a védőoltást, hiszen a védettség a vakcina felvételétől számított két hét alatt kialakul – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos.

Hozzátette: a járvány időszakában is fel lehet még venni a védőoltást, de akkor már nem biztos, hogy elegendő idő marad a védettség kialakulásához.

A vakcina a kialakuló fertőzés súlyosságát nem növeli, ettől nem kell tartanunk, de nem élvezhetjük a védőoltás előnyeit maradéktalanul, ha ilyen későre halasztjuk a felvételét – húzta alá a szakember. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy az oltás fél éves kor alatt nem adható, a kisgyermekeket a családtagok tudják védeni a vírussal szemben azzal, ha ők beadatják maguknak a vakcinát.

Az oltóanyag ingyenes a betegségük vagy állapotuk miatt kockázati csoportba tartozó személyek, illetve a fertőzés átvitele révén őket veszélyeztető, bizonyos munkakörökben dolgozók részére. Így díjtalanul vehetik igénybe a védőoltást például a szív-érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-betegségben szenvedők, a máj- és vesebetegek, a várandós vagy gyermeket tervező nők, az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók, továbbá mindenki, aki elmúlt 60 éves. Aki nem tartozik a fenti csoportba, a vakcinát receptre (esetleg munkáltatói költségtérítéssel) vásárolhatja meg a patikában, az oltóanyag beadása azonban ebben az esetben is mindenki számára ingyenes.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Kovács Tamás)