Még a szakembert is meglepi földtani képződményeink változatossága…

rakfalvi Péter, a Novohrad - Nógrád Geopark geológusa a salgótarján feletti Pécskő csúcsán (Fotó: Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft. | Drexler Szilárd)

A Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. az Európai Geoparkok Hete programsorozat keretein belül előadásra hívja az érdeklődőket az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központba. Az előadásból Prakfalvi Péter geológus közreműködésével közérthető nyelven, rengeteg fotóval illusztrálva ismerhető meg a geopark területének geológiai-földtani öröksége, jelentősége.

A 2015. június 5-én, pénteken este 18:15-kor a geopark eresztvényi központjában kezdődő előadás áttekintést nyújt a földtörténet utolsó, mintegy 25-30 millió év történéseiről a Novohrad – Nógrád Geopark területén. Még a szakembert is meglepi, hogy ezen a relatíve kis egységen (Magyarországon 64, Felvidéken 28 település) ilyen változatos földtani képződmények alakultak ki.

Megfigyelhetjük a 25-30 millió éves ár-apály mozgatta sekélytenger üledékeit, információkat nyerhetünk ennek a tengernek visszahúzódáskor és az ugyanebben az időszakban különleges kitöréssel működő vulkanizmus egymásra hatásról és annak világraszóló “megkövesedett” emlékeiről. Nem feledkezhetünk meg a vidék gyors iparosodását, a települések, városok fejlődését meghatározó széntelepek keletkezéséről sem.

A Mátrával egykorú, mintegy 15-16 millió éves andezit magmatizmus érdeklődésre számot tartó módon zajlott le – arany-ezüst ércesedést is hozott magával. A geopark tájelemeit leginkább meghatározó, 2-5 millió éves bazaltvulkanizmus egyenesen tárháza az érdekességeknek. Nem hagyhatjuk ki a földtani “csemegék” közül az emberi beavatkozás hatására létrejött elemeket sem, így láthatunk jeges barlangot vagy cseppköveket annak ellenére, hogy nem karsztos vidéken vagyunk, valamint olyan meddőhányót is, ami sokunk számára tegnap működött vulkánnak tűnik.

Kiemelt fotó: Prakfalvi Péter, a Novohrad – Nógrád Geopark geológusa a salgótarján feletti Pécskő csúcsán (Fotó: Novohrad – Nógrád Geopark | Drexler Szilárd)