Elkezdődött Közép-Európa legjelentősebb outdoor fotós eseménye a medvesi térségben

Pénteken délelőtt az első helyszínen regisztráló résztvevők megérkezésével megkezdődött az OLYMPUS Medvesi Fotós Maraton. Előzetesen mintegy 250 amatőr és profi fotós jelentkezett be a programra, a szervezők összességében több mint 300 résztvevőre számítanak.

A háromnapos esemény pénteken 9 órától kezdődően vasárnap 14 óráig bezárólag kínál programokat széles skálán. Számos egyedi, különleges, sok esetben csak és kizárólag az esemény alkalmából szervezett program várja a részvevőket hajnaltól kezdve éjszakába nyúlóan. Salgó és Somoskő várai, a Medves-fennsík legszebb helyei, napfelkelte Szilvás-kőn – egyenként is hívogatóak. Páncélos lovagok „védik” majd Salgó várát, amely modellfotózás helyszíne is lesz. Lehetőség lesz fotózni madárlesből és emelőkosárból, de programot szerveznek a turistautaktól távoli, felfedezetlen, izgalmas fotótémákat rejtő helyekre is. A salgóbányai Geocsodák Háza geoparki látogatóközpontban szakmai programok, termékbemutatók és tanácsadások kísérik majd a hétvégét.

Az esemény 63 órájából mindösszesen 14 olyan éjszakai óra lesz, amikor szervezett program nélkül maradnak a résztvevők. Ekkor is biztosan lesznek azonban olyan aktív asztrofotósok, akiknek a Medves-fennsík belső területeinek alacsony fényszennyezettsége lehet hívogató.

Az idei OLYMPUS Medvesi Fotós Maraton azok számára is vonzó lehet, akik nem szerettek volna (vagy már nem tudtak) szállást foglalni: a szombati program ugyanis önmagában is teljes értékű 5 és 22 óra között.

Annak érdekében, hogy a fotósok csak az alkotásra és annak élményére koncentrálhassanak, több mint 30 szervező és segítő dolgozik együtt a hétvégén. Teszik ezt a rendezők és résztvevők közötti szövetségkötés jegyében: hogy együtt népszerűsítsék a Medves határon átnyúló térségét. Ehhez a szervezők biztosítják a feltételeket, a résztvevőktől pedig azt kérik, hogy az itt készült felvételeikkel hívják fel környezetük figyelmét erre az emlékekben ipari térségként élő, de egyedi, karakteres és értékekkel teli tájra.

A résztvevők számára ezúttal is fotópályázatot hirdettek: a maratonon készült legjobb felvételeket 2020. november 1-ig bezárólag várják majd táj, emberek és élővilág témakörökben. Ennek fődíja az esemény névadó támogatója jóvoltából egy Olympus E-M5III 1240 Kit (E-M5 Mark III váz, EZ-M1240PRO objektív, töltő, akkumulátor, napellenző) lesz. Idén a legjobb werkfotókra is kíváncsiak a szervezők, ezek közül az esemény mindhárom napján kiválasztják majd a legjobbakat.

Az OLYMPUS Medvesi Fotós Maraton részletes programlajstroma a www.fotosmaraton.hu honlapon érhető el, de a hétvége során az esemény Facebook oldala is folyamatosan friss információkkal szolgál majd.

 

(Kiemelt fotó: Medvesi  Fotós Maraton)