Medvék a határban – Tájékoztató fórumra várják az érdeklődőket hétfőn Salgótarjánban

Archív fotó: Egy európai barnamedve (Ursus arctos arctos) lábnyomát örökítették meg 2014. októberben Etes közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

Medvék a határban elnevezéssel indított szeptemberben lakossági tájékoztató fórumsorozatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az eseménnyel Pétervásárára már ellátogattak a természetvédelmi szakemberek, most Salgótarján következik, de lesz ilyen fórum a közeljövőben Ózdon és Miskolcon is.

2018. október 29-én, hétfőn 17 órától Salgótarjánban, a Károlyin található Baglyas-kő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban várják az érdeklődőket a nemzeti park igazgatóság szakemberei. Az esemény előadásaiban szó lesz majd a barna medve természetvédelmi megítéléséről, a példányok térségi megjelenésének okairól és az esetleges konfliktusok megelőzésének lehetőségeiről, bemutatják majd a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Programot, de természetesen a szakemberek a felmerülő kérdésekre is válaszolnak majd.

 

A salgótarjáni természetvédelmi szakemberek már 2011-ben, a kóborló medvék akkori első térségi felbukkanásainak időszakában reagáltak a helyzetre és össze is hívtak egy kisebb konferenciát elsősorban a térség gazdálkodói, erdészei, vadászai, természetvédelmi szakemberei, rendőrök és civil szervezeti vezetők részére. Akkor ismertették: a Losonc-Rimaszombat tengelytől 10-20 kilométerre északra már több emberöltő óta folyamatosan jelen vannak az állatok, a lakosság együtt él velük minden probléma, összetűzés nélkül.

Volt szakember, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy általánosan kimondható a medvével kapcsolatban, hogy a pánik mindig nagyobb, mint a valódi veszély. Úgy fogalmazott, hogy szertefoszlik az ember “mindenhatóságáról” alkotott kép, amikor megjelenik az életterében a medve.

Akármennyire is hihetetlennek hangzik, a szabad természetben való (elenyésző valószínűséggel bíró) találkozás esetén az állat ugyanannyira ismeretlen szituációban találja magát, mint az ember – emelték ki egyetértésben a szakemberek. Az azonban tény, hogy ha mégis egy példány közelébe keveredünk, fontos szabályokat kell betartanunk. Ezzel kapcsolatban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több éve intenzív tájékoztató kampányt folytat ott, ahol az állatok esetenként feltűnnek, ennek egy újabb színtere lesz a mostani fórumsorozat.

 

Kiemelt archív fotó: Egy európai barnamedve lábnyoma 2014. októberben, Etes közelében (MTI Fotó: Komka Péter)