Mátramindszenten a munkának megvan a gyümölcse

 

A Nógrád megyei településen a közfoglalkoztatás révén számos fejlesztést hajtottak végre, így a mezőgazdasági programjukban komoly gyümölcstermesztést folytatnak, többi programjukban pedig a község életét kedvezően befolyásoló tevékenységeket végeznek.

 

Az eddig parlagon lévő területeiket részben művelés alá vonták. Az általános iskolában bevezetett napközi rendszerű oktatás miatt az itt tanulók közel 90 százaléka veszi igénybe a közétkeztetést, ezzel a konyhai kapacitás kihasználtsága és költségei is megnőttek. Az étkeztetésben bevezették a rendszeres gyümölcsfogyasztást, ennek kiszolgálásához a mezőgazdasági program keretében alma, körte és szilvafákat telepítettek.

A gyümölcsös mellett már korábban, önerőből elindították a kerti kultúrát, olyan közfoglalkoztatottak bevonásával, akik korábban a közfoglalkoztatás keretében mezőgazdasági képzésen vettek részt. A megművelt terület nagysága 3500 négyzetméter szántóföld és 10 800 négyzetméter gyümölcsös.

Mátramindszenten az értékteremtő program keretében felújították az orvosi rendelőt, a belvízelvezetés projektben 500 méternyi árkot és 800 méter patakmedret tisztítottak ki. Mind emellett 400 méter új árkot alakítottak ki saját készítésű mederlappal.

 

Rövidtávú terveik közt szerepel, hogy a zöldségtermesztés területét mintegy 800 négyzetméterrel növeljék. Beindítanának egy biogáz erőművet, amelyhez kapcsolódna egy abszorpciós hűtőház, ezzel megoldott lenne a termékek tárolása – foglalja össze a Belügyminisztérium közfoglalkoztatást bemutató honlapja a település futó programjait és terveit.

 

Kiemelt fotó: Mátramindszent (Forrás: www.matramindszent.hu)