Mától: Novohrad – Nógrád UNESCO Globális Geopark

Az UNESCO 195 tagállama ma délelőtt 11:10-kor ratifikálta az UNESCO Globális Geoparkok létrehozását. A döntés egyben kifejezi a tagállamok felismerését a kiemelkedő geológiai helyszínek és tájképek fontosságával kapcsolatban – írja közleményében a szervezet.

A döntést az UNESCO 38. Közgyűlése – a szervezet irányító testülete – hozta meg, mely Párizsban tartja ülését 2015. november 3. és 18. között.

Az UNESCO Globális Geoparkok bemutatják Földünk 4,6 milliárd éves történetét és mindazon folyamatokat, melyek alakították a bolygót, ahogyan az emberiség fejlődése is alakítja. Azonban nem csak bemutatják például a korábbi éghajlat-változásokat, hanem egyben segítenek is a helyi közösségeknek napjaink kihívásaira adott válaszainak megtalálásában, továbbá a különböző veszélyekre – így földrengésekre, cunamikra, vulkánkitörésekre – való felkészülésben.

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekszenek, hogy bemutassák a geológiai változatosságot, elősegítsék az élettelen környezet védelmét, az oktatásba és turizmusba való bekapcsolását a kialakított jó gyakorlatok segítségével. A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Globális Geoparkok teljeskörűen jelentik a fenntartható fejlődés eszközeit és felbecsülhetetlen szerepet játszanak 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok megvalósításában – úgy a globális, mint a lokális szempontból.

 

Ezen új “márka” égisze alatt a geoparkok között is formális kapcsolat jön létre, melyek közül az elsők 2001-től kezdődően működnek. Ettől a dátumtól kezdődően a Globális Geoparkok Hálózata folyamatosan gyarapodott és mára 120 helyszínnel bír a világ minden tájáról. Ez időszak alatt a geoparkok az UNESCO egyre legfontosabb eszközei lettek arra, hogy elkötelezzék a tagállamokat és azok közösségeit a földtudományok és a geológiai örökség fontossága mellett.

A 38. Közgyűlésen a tagállamok arról is határoztak, hogy támogatják egy új nemzetközi program alapszabályát: ez lesz a Nemzetközi Földtudományi és Geopark Program. A döntés lehetővé teszi a szervezet számára, hogy az eddigieknél jobban reagáljon napjaink földtudományi kérdéseire, egyben biztosítsa a korábban működött geológiai jelentőséggel bíró hálózatok nemzetközi státuszát.

A döntés előzményeiről korábban itt írtunk részletesen.

Háttér

Kérdésünkre az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a múlt heti Tudományos Bizottsági ülésen Magyarországot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Természettudományi Szakbizottságának elnöke képviselte. Itt teljes támogatottság mellett szavaztak a program Közgyűlés elé terjesztéséről – utóbbi (mai) döntés lényegében már csak a “szentesítésként” tekinthető az UNESCO gyakorlatában.

A döntés értelmében az a 120 geopark (benne a mi területünkön működő magyar-szlovák Novohrad – Nógrád és a Bakony – Balaton Geoparkokkal), melyek jelenleg is rendelkeznek a nemzetközi elismerő címekkel, alanyi jogon válnak tagjává az UNESCO Globális Geoparkoknak.

A bizottság kérdésünkre jelezte: az adott geopark egy formális eljárást követően akkor válik UNESCO-geoparkká, amikor az adott állam nemzeti bizottsága megküldi támogató nyilatkozatát az UNESCO főigazgatója számára. Az UNESCO Globális Geoparkok program kialakítása jelenleg is zajlik, számos tisztázandó kérdés merült fel a program párizsi illetékesei részéről a gyakorlatban történő megvalósítást illetően. A konkrétumok tisztázásával egyidejűleg elindult a hazai egyeztetés is az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és Földművelésügyi Minisztérium illetékes szervezeti egységei között a program hazai megvalósulásának részleteiről. A hazai intézményrendszer, a nemzeti fókuszpont kialakításának folyamatába a magyarországi geoparkokat is bevonják majd.

 

Kiemelt fotó forrása: Novohrad – Nógrád Geopark | Facebook