Maszkban is élmény az alkotás

A nyolcadik osztályosok pályaválasztását a legtöbb családban hosszadalmas beszélgetések, ismerősök, barátok alapos kikérdezése, iskolák honlapjainak tanulmányozása előzi meg. Ha nem lenne járványhelyzet, ezeken felül részt lehetne venni a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmapiacterén, üzemlátogatásokon, a pályaválasztási kiállításokon és személyesen is meg lehetne látogatni az iskolákat, hogy tájékozódjunk az induló képzésekről és feltehessük kérdéseinket. Most azonban erre nincs mód a járványhelyzet miatt, a kamara pályaorientációs szakemberei azonban folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy segítséget nyújtsanak a fiatalok döntéséhez.

Van ugyanis egy viszonylag biztonságos módja, hogy a továbbtanulás előtt állók egyszerre több ágazattal és szakmával, modern eszközökkel, gépekkel ismerkedhessenek meg. Erre kínált lehetőséget a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával megvalósult félnapos tanműhely-látogatások. A pályaorientációs eseményeknek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium digitális közösségi alkotóműhelye adott otthont.

A tanulók teljes biztonságban, bérelt autóbusszal utaztak a helyszínre, ahol testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után, a program alatt maszkot viselve próbálhatták ki magukat hat területen. A fiatalok elhivatott szakoktatók segítségével figyelhették meg, hogyan alakulnak ki egy vékony műanyagfonálból a 3D nyomtatás során a legváltozatosabb tárgyak; továbbá lehetett robotot építeni; lézervágással kulcstartót, névtáblát készíteni; maszkot vagy tűpárnát varrni, a modern hímzőgépekbe monogramokat, neveket beprogramozni, majd kivarrni. A fémmegmunkálás állomásán gyönyörű karácsonyfadíszek és álomfogók születtek. Sokaknak a famegmunkálás területe tetszett leginkább, ahol mindenki hozzátehetett egy darabot az alkotóműhelyben épülő hajómaketthez.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara reményei szerint a 2021-es esztendőben ismét lehetőség nyílik majd újabb csoportok számára is az alkotás és szakmákkal való ismerkedés ezen formájára. Amennyiben a mindenkori szabályozások azt lehetővé teszik, a kamara pályaorientációs szakemberei fogadják majd az általános iskolai csoportok jelentkezését a programra. Annak érdekében, hogy a szakmákhoz kapcsolódó tevékenységeket mégis ki lehessen próbálni, a kamara rendhagyó technika órákhoz tervez segítséget nyújtani, komplett programmal és alkotó-csomagokkal. Elsőként a kreatív ágazaton belül a divatszabó szakmát népszerűsítő program kidolgozása zajlik, ha ez sikeres lesz, a folytatásban további szakmákra is kiterjesztik a kezdeményezést.

 

Fotók: Üzemek és gyárak felkeresése helyett szakmák sorával lehet megismerkedni a salgótarjáni digitális közösségi alkotóműhelyben (Fotók: Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)