Másfél évszázados fennállását ünnepli idén a Petőfi Sándor Általános Iskola

A Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájában a jubileumról márciusban ünnepélyes keretek között szeretnének megemlékezni, felelevenítve a másfél évszázad történetét. Ehhez egykori diákságuk és a város lakosságának segítségét is kérik.

Az intézményben kutatómunkába kezdtek: elsősorban a lehető legtöbb fotót szeretnék összegyűjteni múltjukkal kapcsolatosan. Az intézményvezetés felhívása szerint ehhez várják úgy a városlakók, mint az egykori petőfis diákok segítségét is.

Az iskola a város egyik legrégebbi oktatási intézménye. Alapítását a 19. század közepén megindult ipari fejlődésnek köszönhette, miután a salgótarjáni Vasfinomító Társulat alkalmazottai gyermekeinek nevelésére, oktatására elemi népiskolát alapított. Az 1870-ben épített egy tantermes iskolaépület a mai Acélgyári út 24. szám alatt lévő iskolával szemben, a patakparton túli területen helyezkedett el. Célként az „erkölcsös, értelmes, józan gondolkodású, egészséges szervezettel bíró, munkaszerető munkásokat nevelését” tűzték ki. Az intézmény jelenlegi épületét Marschalkó Béla tervezte, 1929-től zajlik az oktatás ezen falak között, miután a régi iskolát kinőtte a gyártelep.

 

Kiemelt fotó: Diákok a mai Petőfi Sándor Általános Iskola épülete előtt, 1957-ben (Fotó: Fortepan / Lipovits Károly)