Markánsan emelkedik a betegek száma, de Nógrádban még nincs influenzajárvány

Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő nógrádi orvosok jelentései alapján az idei év harmadik hetében 228 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az előző héthez képest közel duplájára nőtt a betegek száma Nógrádban.

A megyei adatok alapján a legtöbb beteg a 14 év alatti és a fiatal felnőtt korosztályból került ki. Százezer lakosra jelenleg 118 influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult beteg jutott, a megbetegedések száma így még nem érte el a járványküszöbnek számító 150-es értéket. Területi megoszlás szerint ugyanakkor a kelet-nógrádi járásokban erőteljesebben növekszik a betegek száma. Emiatt a Szent Lázár Megyei Kórházban 2019. január 23-tól kezdődően az intézmény minden osztályára érvényes látogatási tilalmat rendeltek el a fekvőbetegek érdekében. Közösségi halmozódást egyetlen nógrádi iskolaorvos jelentett az elmúlt héten, a karancskeszi általános iskolából.

Még mindig nem késő beadatni a védőoltást, hiszen a járvány tetőzéséig még hetek vannak hátra. Annál is inkább javasolt a védőoltás, mivel a megyében kiosztott 27 ezer adag ingyenes oltás egy része még elérhető a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felüliek és a bizonyos krónikus betegségben szenvedők részére ingyenes a vakcina, de ebbe a körbe tartoznak a várandós kismamák és a gyermekvállalást tervezők is.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakemberei azt javasolják, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban mielőbb keresse fel háziorvosát és oltassa be magát. A védettség az oltás felvételét követően 10-14 nap alatt alakul ki. Fontos szem előtt tartani a megfelelő higiéniát is, így a gyakori kézmosást, a papír zsebkendő használatát, vagy a lakó- és munkaterek rendszeres szellőztetését, de a vitamindús táplálkozás is sokat segíthetnek abban, hogy elkerülhető legyen a megbetegedés.

 

Sanofi: elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

A vártnál is jobban megugrott az igény idén az influenza elleni védőoltásra, ezért a gyártó négykomponensű influenza elleni oltóanyagkészletei januárra kimerültek.

A Sanofi szerdán MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a hiány annak ellenére lépett fel, hogy az előző évi keresletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosítottak az idei szezonra. Piaci információk szerint a három komponensű vakcina még elérhető azok számára, akik a járvány előtti utolsó pillanatban még be szeretnék oltatni magukat.

Kitértek arra, hogy Magyarországon az influenza ellen beoltottak aránya nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, mindössze 6-7 százalék, ami töredéke a Németországra vagy az Egyesült Államokra jellemző 40 százalék feletti, de az oroszországi 30 százalékos aránynak is.

Mint írták, az oltás iránti igény az évtizedes csökkenés, majd több éves stagnálás után immár második éve növekszik, és az idei érdeklődésben szerepet játszhatnak a tavalyi súlyos járvány keltette aggodalmak, ahogy az is, hogy egyre többen ismerik fel: az influenza elleni védekezés legjobb módszere a megelőzés, tehát az oltás beadása.

Ellentétben a múlt évvel, amikor a B vírustörzs okozta a legtöbb súlyos megbetegedést, a Magyarországon végzett laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján idén az A vírustörzs okoz megbetegedést. Ezt erősítik az eddigi európai adatok is, ahol a minták 98 százaléka ehhez a törzshöz köthető. A két leggyakoribb A törzset a három és négykomponensű oltások is tartalmazzák, így – bár a járvány ezen szakaszában ez még csak valószínűsíthető – bármely vakcina megfelelő védelmet nyújthat a következő hetekben, hónapokban várható járvánnyal szemben – írták.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)