Márciusra is online vetítésekkel készül a Zenthe Ferenc Színház

Kaszás Gergő Lukács, Bozó Andrea Eszter, Kökényessy Ági Regina és Máté Krisztán Máté szerepében Tamási Áron Énekes madár című színművének próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban 2021. január 30-án. A darabot a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása után mutatják majd be Bakos-Kiss Gábor rendezésében. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Márciusban is online vetítésekkel kedveskedik közönségének a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

A teátrum portálunknak elmondta, a tavasz első hónapjában a beszélgetős délutánokra fektetik a hangsúlyt, emellett azonban készülnek színházi darabokkal és egyéb előadásokkal is. A nézők így megtekinthetik például Illyés Gyula Kegyencét vagy Moliere Képzelt betegét is. Műsorra tűzik a színház és a Nógrád Táncegyüttes 2016-ban bemutatott közös produkcióját, a „Mindig új élet lesz a vérből” zenés, verses, táncos műsort, amely az 1956-os forradalom kitörését, főbb eseményeit, leverésének körülményeit mutatja be, méltó emléket állítva a hősöknek és mártír áldozatoknak.

Kántor Zoltán, Bakos-Kiss Gábor, valamint Kovács Vanda a Kedvenc színészeink sorozaton belül mesél magáról, de lesz Felolvasószínház, Teátrum Kávéház, a gyerekeknek pedig a Brémai Muzsikusok című zenés mesejátékkal készültek erre a hónapra. Az online vetítések továbbra is ingyenesen megtekinthetőek a Zenthe Ferenc Színház YouTube csatornáján. A teljes műsort és a színházzal kapcsolatos, legújabb híreket a teátrum közösségi oldalán vagy hivatalos honlapján találják meg az érdeklődők. 

A színház kedden számolt be róla közösségi oldalán, hogy Tarnóczi Jakab, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, Salgótarján ösztöndíjasa nemzetközi elismerésben részesült. A független színházi előadásokat jutalmazó 2021 Offies Awards gálán Londonban ugyanis a k2 Színház Búcsúkoncert című darabja nyerte a Voila OffFest díjat, melyet a megyeszékhely fiatal tehetsége rendezett. Tarnóczi Jakab 2019-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Zenthe Ferenc Színház közönsége eddig négy rendezését láthatta: Antigoné (2014), A kör négyszögesítése (2016), Az eltört korsó (2018), Amit akartok (2019). A rendező 2019-ben átvehette “a legígéretesebb pályakezdő” díjat a Színházi Kritikusok Céhének 40. díjátadó gáláján.

Több mint 100 millió forintos támogatást kap a színház

112 millió forintnyi támogatást kap a kormánytól a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház – erről Becsó Károly, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője számolt be közösségi oldalán. Simon Lajos, a teátrum igazgatója a nool.hu-nak elmondta: a kormányzat és a megyeszékhely önkormányzata egy három éves együttműködési megállapodást írt alá 2020-ban, melynek kedvezményezettje a helyi színház. Ennek köszönhetően nem csak az előző évben és idén, de jövőre is kapnak majd anyagi segítséget.

A Zenthe Ferenc Színházat az állam és az önkormányzat közösen tartja fenn, így az intézményt a városvezetés is támogatja 98 millió forinttal. Simon Lajos ismertette: a támogatásokon túl – amennyiben nincs vírushelyzet – további 80 millió forintnyi pályázati forrással, valamint éves szinten nagyjából 120 millió forintos bevétellel gazdálkodhatnak. A most kapott 112 millió forint hatvan százalékát művészeti tevékenységre, a további 40 százalékát pedig a színház működésére fordítják majd. Ez különösen fontos a mostani időszakban, hiszen a koronavírus-járvány miatt saját bevételeik jelentősen csökkentek – tette hozzá.

 

Kiemelt fotó: Kaszás Gergő Lukács, Bozó Andrea Eszter, Kökényessy Ági Regina és Máté Krisztán Máté szerepében Tamási Áron Énekes madár című színművének próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban 2021. január 30-án. A darabot a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása után mutatják majd be Bakos-Kiss Gábor rendezésében. (Fotó: MTI/Komka Péter)