Március 15. – Megemlékezések, zenés-verses est, emléktúra Salgótarjánban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó 2018-as salgótarjáni programok már szerdán délután megkezdődnek Salgótarjánban.

Március 14-én 14 órakor koszorúzási megemlékezést tartanak Somoskeőy István honvédszázados sírjánál a somoskői régi temetőben. Emlékező beszédet mond Molnár Károly önkormányzati képviselő, a műsorban közreműködik a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete.

Március 14-én 16 órától Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla prózákból és megzenésített versekből összeállított ünnepi műsorát hallgathatják meg az érdeklődők a salgótarjáni Zenthe Szalonban. A két neves művész 10 éve rendületlenül járja a Kárpát-medencét léleknemesítő műsorával, amelyben elhangzanak többek között Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila vagy éppen Szép Ernő szebbnél szebb, haza- és emberszeretetről szóló költeményei, valamint – Tolcsvay Béla emblematikus dalai mellett – megzenésített versek és népdalok is. A műsor a Kamaraszerda programja, kedvezményes jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában.

Március 15-én Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága idén is meghirdeti a hagyományos Petőfi Sándor Emléktúrát a Salgó vára alatti sziklafalon elhelyezett Petőfi-emléktáblához. A túra 7 óra 30 perckor és 7 óra 50 perckor, két csoportban indul a Beszterce-lakótelepi autóbusz-végállomástól, de természetesen a várba egyénileg érkezőket is várják a megemlékezésre, mely 9:30-kor kezdődik majd. Az emléktáblánál beszédet mond majd Dániel Zoltán alpolgármester és Józsa Gábor, a Nógrád Megyei Természetbarátok Társaságának képviselője. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának tanulói és Godó Sándorné, az SKTC Baráti Társaságának tagja, a megemlékezés koszorúzással zárul majd.

Szintén március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezik majd a város a Múzeum téren. A 11 órakor kezdődő eseményen ünnepi beszédet mond Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája és Szakgimnáziumának tanulói, a Salgótarjáni Mackóvár Központi Óvoda Eszterlánc tánccsoportja és a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának kórusa. A megemlékezés koszorúzással zárul majd a Széchenyi-szobornál.

A Dornyay Béla Múzeum Családi Napot szervez március 15-re. A múzeumban 9 és 14 óra között lehetőség lesz a Felvirradt című mini tárlat megtekintésére, a gyermekek öltöztethető huszárbábokat készíthetnek, logikai- és ünnepi társasjátékokban vehetnek részt, de bábjátékkal is várják a családokat.