Március 15. – Idén is a Múzeum téren rendezi a városi ünnepséget Salgótarján önkormányzata

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés a salgótarjáni Múzeum téren álló Széchenyi-szobornál (MTI Fotó: Komka Péter)

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának városi ünnepsége 2019. március 15-én 11 órakor kezdődik majd a Múzeum téren. A március 15-i eseményekre emlékező városi programok sora hagyományosan Somoskőben kezdődött csütörtökön délután, Somoskeőy István honvédszázados sírjánál.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága idén is meghirdette a már hagyományos Petőfi Sándor Emléktúrát a Salgó vára alatti sziklafalon elhelyezett Petőfi-emléktáblához. Az emléktúra résztvevői pénteken reggel 7:30-kor indulnak majd a Camping-telepi buszfordulótól a Tatár-árok és Salgópuszta érintésével a salgói várba. Az itt 9:30-kor kezdődő megemlékezésen Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere és Józsa Gábor, a Nógrád Megyei Természetbarátok Társaságának képviselője mondanak emlékező beszédet. A műsorban közreműködnek a SÁI Petőfi Sándor Tagiskolájának tanulói és Godó Sándorné, a Salgótarjáni Kohász Természetjáró Club Baráti Társaságának tagja. Az esemény az emléktábla előtti koszorúzással zárul majd a várban.

A Dornyay Béla Múzeumban pénteken 10 és 14 óra között megrendezendő családi napon fakanál huszárbábok és tavaszi papírvirágok készítésével, gipszpoharak dekorálásával, ünnepi sablonok színezésével várják a gyermekeket és szüleiket. A Bányászati Kiállítóhelyen az ünnepi hétvégén látogatható lesz a földfelszíni kiállítás és a József-lejtősakna is. Péntektől vasárnapig 8 és 16 óra között fogadják a látogatókat, a lejtősakna bejárására mindhárom nap 14:30-kor indulnak az utolsó csoportvezetések.

A pénteken 11 órakor kezdődő városi koszorúzási megemlékezésen Fekete Zsolt polgármester mond beszédet, az “Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság!” című ünnepi műsorban pedig a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumának tanulói, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde Pitypang Tagóvodájának fiataljai, a SÁI Petőfi Sándor Tagiskolájának kórusa, valamint az Ifjú Nógrád Táncegyüttes tagjai szerepelnek majd. A megemlékezést koszorúzás zárja majd Széchenyi István 1995-ben itt felállított szobránál, Bobály Attila szobrászművész alkotásánál.

 

Kiemelt fotó: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés a salgótarjáni Múzeum téren álló Széchenyi-szobornál (MTI Fotó: Komka Péter)