Már több mint 1200 falusi szálláshely kapott védjegyet

Tavaly rekord számú, 468 napraforgós védjegy került a falusi szállásadók birtokába, így már több mint 1200 védjegyes vendégház található szerte az országban – közölte a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége az MTI-vel. Nógrád megyében 12 új minősített szálláshelyet vettek lajstromba 2015-ben.

2015-ben Alsópetény, Bánk, Etes, Iliny, Kétbodony, Mátraszőlős, Mihálygerge, Romhány, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Szente és Szuha települések egy-egy szálláshelye kapott védjegyet – minden esetben a legmagasabb, 4 napraforgós minősítést.

Az új minősítésekkel párhuzamosan vesztik érvényüket az öt évnél régebbi minősítések, a napraforgót, mint a minősített falusi szálláshelyeket jelölő grafikát csak a védjeggyel rendelkező szálláshelyek használhatják vendégházukon, kiadványokon, honlapjukon. A szövetség folyamatosan végzi a szálláshelyek minősítését 2016-ban is, várja a lejárt minősítéssel rendelkező vendégház-tulajdonosok jelentkezését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által közösen működtetett minősítés annak a nemzeti tanúsító védjegyrendszernek a része, amelyet 2010-ben vezetett be a minisztérium.

Nógrád megyében jelenleg 49 védjegyes vendégház található, ebből egy (3 napraforgós minősítésű) kivételtől eltekintve mind 4 napraforgós minősítésű. Ezen szálláshelyeken 169 szobában összesen 448 férőhelyet kínálnak a szállásadók.