Már közel kettőszáz nevezés érkezett a Két Vár Futásra

2017. augusztus 26-án először, hagyományteremtő céllal rendezik meg a Két Vár Futás elnevezésű sporteseményt, két történelmi helyszín, Hollókő és Szécsény között (Rimócon keresztül). A szervezők célja egy olyan évről-évre visszatérő verseny létrehozása, amely amellett, hogy sportteljesítményként is komoly kihívás, páratlan szépségű tájakon visz keresztül, történelmi, és kulturális nevezetességeiről híres emlékhelyeket összekötve.

 

Már a start helyszíne is rendhagyó, hiszen a Világörökség részét képező Hollókő Ófalujából indulnak majd a résztvevők, a kijelölt versenyútvonal egy része pedig a Hollókői Tájvédelmi Körzeten és a gyönyörű Cserhát lankáin keresztül vezet. A versenyzők Szécsény történelmi belvárosában fordulnak vissza a cél felé, a hollókői várhoz.

 

A Hollókő és Szécsény közötti Két Vár Futás ötletének története egészen 2005-re húzódik vissza. Az akkor országosan is ismert 38-szoros magyar bajnok, 60 éves szécsényi lakos, Jusztin Ferenc születésnapját ünnepelte és tiszteletére futóversenyt szerveztek a Budapest Sportirodával karöltve. A BSI akkori–mai vezetője is megdicsérte a szervezést és amikor rendszeresen találkoztak az országos rendezvényeken mindig emlékeztetett rá, hogy folytatni kellene és újra elindítani a versenyt.

 

Szécsény vára volt a törökdúlások idején a magyar végvárrendszer központja, innen irányították a magyar csapatok és az európai zsoldosseregek hadműveleteit. A város a Rákóczi-szabadságharc oldaláról is nevezetes, hiszen 1705-ben a Szécsényi Országgyűlésen itt választották vezérlő fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet. Részben ennek az eseménynek is köszönhetően Szécsény az egyetlen vidéki település, amelynek két épületét is történelmi emlékhellyé nyilvánította a hálás utókor: a Ferences kolostort és a Forgách-kastélyt. A versenyútvonal keresztül vezet Rimócon is, amely a palóc hagyományőrzés fellegvára. A rimóci rezesbanda külön előadással várja a versenyzőket.

A rendezvényre az előzetes érdeklődést jól jelzi, hogy mostanra már közel 200 nevezés érkezett, ami a sűrű versenynaptárra tekintve, illetve figyelembe véve, hogy először rendezik meg a Két Vár Futást, kiemelkedően jó eredménynek tekinthető. Ez azt mutatja, a szervezők jól mérték fel: ma már nagyon fontos a sportolók számára is, a megfelelő minőségű helyszín kiválasztása.

 

Távok, nevezés

A szervezők 26 kilométeres egyéni- és váltóversenyt, 14 kilométeres egyéni versenyt és 600 méteres családi kocogást hirdettek meg. Az érdeklődők a www.versenyzek.hu oldalon adhatják le nevezéseiket, ahol a legfontosabb információkat is elérhetik.

A futóversenyen elektronikus időmérés lesz, de a várható melegre tekintettel kiemelten kezelik majd a frissítést is. Minden teljesítőt befutóéremmel jutalmaznak és még a 600 méteres családi futásra is készítenek emléklapot – erre a távra a családokat, szurkolókat várják az Ófaluba egy kis kocogásra.

A kijelölt pálya nem könnyű, ami az itt élőknek nem újdonság, de gondolva a vendégekre – hogy ne érjen senkit meglepetés – szinttérképekkel is jelezik ezt a résztvevőknek. A versenyre elfogadta a szervezők meghívását Kadlót Zoltán, a félmaraton táv magyar csúcstartója, aki még mindig nagyon gyors. Rajta kívül több, jelenleg is az országos élmezőnyhöz tartozó atléta és a BSI sportvezetői is jelezték már előzetesen részvételi szándékukat.