Már a második körös oltások is zajlanak a salgótarjáni háziorvosi rendelőkben

Beoltanak egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával egy salgótarjáni rendelőben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Folyamatosan és ütemesen zajlik az oltás, az eddig regisztrált idősek több mint felét már beoltották – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője. A kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával és a Szputnyikkal folyik az oltás, a háziorvosok átlagosan 19 idős embert tudnak Pfizer- és 25-öt Szputnyik-oltásra beküldeni. Ezen a héten több mint 70 ezer második körös oltást is be tudnak adni – ismertette György István, aki arra is kitért: nem oltópontokból van kevés, hanem vakcinából.

Dr. Fodor Péter Miklós salgótarjáni, Budapesti úti rendelőjében csütörtökön hat-hat fő kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcina első, illetve második adagját, emellett pedig néhány regisztrált a Sinopharm oltóanyagát – ismertette a háziorvos. Dr. Fodor Péter Miklós az oltási procedúrával kapcsolatban elmondta: rövid adatellenőrzés után egy kérdőívet kell kitölteni, mely alapján az orvos eldönti, hogy a páciens beoltható-e, vagy esetleg el kell azt halasztani. Amennyiben az ezután következő vizsgálatok során is mindent rendben találnak, a jelentkező megkapja a vakcinát. Az oltás után fél óráig még a rendelőben marad az illető, hogy az esetlegesen fellépő mellékhatásokat, például allergiás reakciót azonnal kezelni tudják. Ilyen még nem fordult elő, ahogyan az sem, hogy a leegyeztett oltásra ne jelent volna meg az érintett – tette hozzá dr. Fodor Péter Miklós

A zagyvapálfavai háziorvosi rendelőben eddig több mint 170 főt oltott be, közülük 16-an már a második oltást is megkapták, további, mintegy 30 pácienst pedig a kórházi oltópontra irányítottak. Dr. Fodor Péter Miklós háziorvos zagyvapálfalvai körzetéhez bő 1400 felnőtt lakos tartozik, közülük az országos átlagnak megfelelő arányban, 15 százalékban lettek beoltva eddig az oltásra regisztrált lakosok. Ez a hányados a háziorvos által szervezett oltásokra vonatkozik, tovább javítják ezt az arányt az egészségügyi, szociális és rendvédelmi területen dolgozó, oltóponti szervezésben beoltottak. A háziorvos hozzátette: sok regisztrált várakozik még az oltásra, amint rendelkezésre áll vakcina, értesíteni fogják az érintetteket.

 

Kiemelt fotó: Beoltanak egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával egy salgótarjáni rendelőben (Fotó: MTI/Mónus Márton)