Májustól leginkább Bz-motorvonatok járják majd a Hatvan-Somoskőújfalu vonalat

Május elsejétől a kelet-nógrádi vasútvonalat kiszolgáló négy szerelvényből hármat Bz-motorvonatokkal állít ki a MÁV-Start, egy pedig továbbra is mozdonyvontatással közlekedik majd. Ez abból a Becsó Károly országgyűlési képviselő által közzétett válaszlevélből derül ki, mely Homolya Róberttől, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatójától érkezett a korábbi felvetésekre.

Nemrégiben hosszan írtunk a 81-es számú vasútvonal helyzetéről és az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kritikákról. Homolya Róbert válasza is emlékeztet rá, hogy egyrészről a somoskőújfalui vasútállomás környékén élők éjszakai mozdonyzaj miatti, másrészről pedig a január elején beállított Bz-motorvonatok, mint szolgáltatási minőségbeli visszalépés miatti panaszok határozzák meg jelenleg a vonallal kapcsolatos aggályokat. A somoskőújfaluiak azért panaszkodnak, mert a mozdonyok járó motorral éjszakáznak a végállomáson, ennek ennél a technológiánál megkerülhetetlen kocsifűtési és energiaellátási indokai vannak. Az utasok ezzel szemben azért nem szívlelik a Bz-motorvonatokat (melyeket éjszaka nem kell járatni), mert az egységek között nem lehetséges az átjárás, emiatt pedig kevésbé érzik ezeket biztonságosnak, nincs rajtuk vezeték nélküli internet-szolgáltatás, továbbá kényelmetlenebbek és zajosabbak mint a mozdonyvontatású szerelvények.

Az elnök-vezérigazgató válaszlevele szerint több megoldási verziót is áttekintettek, ebből pedig azt választották, hogy május elsejétől az alapjában véve mellékvonali Bz-motorvonatok határozzák majd meg a kelet-nógrádi vasút képét. Egyetlen mozdonyos szerelvény jár majd a vonalon, de az Hatvanban fog éjszakázni.

Homolya Róbert hozzátette: elkötelezettek a vasúti szolgáltatás folyamatos javításában, így amennyiben lehetőség nyílik rá, újra megvizsgálják majd a korábbi színvonalú motorvonati közlekedés visszaállításának lehetőségét.

 

3100.hu Fotó: Bz-motorkocsik és mellékkocsi Salgótarján központjában 2021. április 14-én. Jelenleg még csak egy ilyen szerelvény közlekedik a vonalon a négyből.