Magyar Sajtófotó Pályázat – Komka Péter dicséretben részesült

Több mint hatezer kép közül választotta ki a zsűri a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb munkáit, melyekből április 4-én kiállítás is nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen. A nemzetközi zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás, illetve a január 25-27. között Budapesten megrendezett zsűrizés során – közölte Bánkuti András, a szakosztály elnöke a pályázat hétfői budapesti eredményhirdetésén.

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odatélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot (Magyar Idők) jutalmazták.

A salgótarjáni Komka Péter (MTI/MTVA) ezúttal dicséretben részesült. Komka Péter fotósorozattal nyert már második díjat a korábbi években, emellett eddig összesen háromszor nyerte el a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter különdíját. Alább idei, a zsűri elismerését kiváltó képriportja, a Ferences Szegénygondozó Nővérekről.

A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás fotográfus, kurátor (Kanada) volt, mellette Bielik István fotóriporter (Magyarország), Lois Lammerhuber fotográfus, könyvkiadó, fesztiváligazgató (Ausztria), Stefano De Luigi fotográfus (Olaszország) és Ami Vitale fotográfus, Nikon-nagykövet (Amerikai Egyesült Államok) vettek részt a bírálatban.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Komka Péter Ferences Szegénygondozó Nővérek című képriportjának negyedik felvétele. A fotósorozat a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton dicséretben részesült. (Fotó: MTI/Komka Péter)