Madárfotós leseket telepítenek a Fotósbarát Geopark Program részeként

A Novohrad-Nógrád Geopark Fotósbarát Geopark Programja keretében öt darab madármegfigyelő les kerül kihelyezésre a Medves térségében a természetfotósok, madárfotósok igényeinek kiszolgálására.

A les lényegében egy átalakított kis faház, amelyet reflexiós üveggel ellátott ablakkal egészítettek ki. A lesek előtt elhelyezett etetőtálcán télen etetik a madarakat, a tavasztől őszig tartó időszakban pedig itatót és fürdőt üzemeltetnek. A lesekből két fő tud kényelmesen fotózni, azok igénybevételét a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ingyenesen biztosítja az érdeklődők, fotósok számára – olvasható a Medvesi Fotós Maraton blogján.

A Novohrad-Nógrád Geopark égisze alatt 2013-ban rendezték meg első ízben a térség promóciójából és bemutatásából minimális költség mellett jelentős szerepet kihasító Medvesi Fotós Maraton eseményét Drexler Szilárd és Komka Péter ötletére alapozva. A geopark akkori vezetősége a két ötletgazda segítsével egy hosszútávú koncepciót is felállított a Fotósbarát Geopark Programra. Ennek lényege, hogy célzottan olyan fejlesztések is megvalósulhassanak, melyek az amatőr és profi fotós célközönséget szolgálják ki.

 

 

Az ilyen fejlesztések és szemlélet eredményeképpen egy kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki a térség/geopark és a fotósok között. A célközönség megtalálhatja és használhatja a neki szánt infrastruktúrát, míg az elkészített felvételek közzétételével a térség promóciója is megvalósul. A természeti környezetben készült felvételek segítenek lerombolni a Salgótarjánról, mint korábbi iparvárosról berögzült, a turizmus szempontjából inkább negatívnak tekinthető “szürke” képet is, megmutatva azt, hogy a város központi, iparvárosi jellegű magja és a(z) (öko)turizmusban érintett természeti környezet valójában mennyire markánsan elkülöníthető egymástól.

A most kihelyezésre kerülő madármegfigyelő lesek programba tervezése az ebbe az irányba mutató első lépések között történt meg. Még 2013-ban pályázott a szervezet ezek beszerzésére, mely végül 2015-ben valósulhatott meg. A lesek közül egyet már ki is helyeztek az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ közelében, a játszótér melletti területen. A lesek használatának feltételei ide kattintva olvashatóak.

További jó hír még ebben a témában, hogy kifejezetten a fotósoknak meghirdetett programok megvalósításához is rendelkezésre állnak már különböző infrastrukturális feltételek. Ami pedig talán a legjobb hír: a 2015-ös szünet után idén újra megrendezik a Medvesi Fotós Maratont!

 

Fotók forrása: Medvesi Fotós Maraton | Facebook