Madárfotós lesek: szélesvásznú természetfilm élőben

3100.ho Fotó: Széncinege az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító központ mellett található madárfotós lesből fotózva

 

Nyílt napokat tart a Novohrad-Nógrád Geopark az eresztvényi madárfotós lesekben, egészen március 15-ig.

 

Jelenleg már öt madárfotós les üzemel a Medves térségében, a salgóbányai Geocsodák Házához éppen ma helyezték ki a kis faházat. Ez utóbbi helyszínre így még nem érdemes (és jelenleg nem is lehet) ellátogatni, de egészen keddig mindenki rendelkezésére állnak az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központnál, illetve a Salgó Hotelnél kihelyezett lesek. Egy-egy lest emellett a Somoskői Kirándulóközpontban és a Tarjáni Gyermektáborban helyeztek ki.

 

Az egyik legjobb most a Salgó Hotelnél lévő – írják tanácsukat a szervezők, ezt mi is alátámasztjuk. Viszonylag kevés madárfaj jár ide, de mégis nagyon látványos. Eddig hat cinege fajt láttak, hallottak ott, a búboscinegét még csak hallották, de nem jött le az itatóhoz, etetőhöz. Ezzel a mai délutánon is mi is így voltunk. Megérkezésünk után az általunk vártnál sokkal hamarabb, lényegében fél perc alatt “nyugodott meg” a környék és kezdtek visszatérni az etetőre a madarak a mozgásunk okozta megzavarás után, egészen meglepő intenzitással. Mintegy tizenöt perc alatt szemünk elé került szén-, kék-, fenyves-, barát- és kormosfejű cinege, csuszka, közép- és nagy fakopáncs, szajkó és erdei pinty is.

 

 

Egyelőre még inkább az etetőn található magvakat fogyasztják, de némelyik a már kihelyezett itatóra is rájár. Egy biztos: akár fotozási céllal látogatja meg valaki a lest, akár egy kirándulás során ül be a család néhány percre a gyerekekkel, szép élményben lesz része. Minket egyébként a hotel egyik, Szarvasról érkezett vendége váltott a lesben. Eresztvényben is hasonló fajösszetétel mellett látogatják a madarak az etetőt. Itt kevesebb időt töltöttünk, az előzőekhez képest a csíz volt az új faj.

 

A nyílt napok szervezői ajánlják, hogy ha aki errefelé jár, üljön be a lesbe, még akkor is, ha nem fotózik. Természetesen legyen a fotósoké az elsőbbség, de ha nincs éppen ott senki, akkor nyugodtan lehet használni ezeket (a hotelnél a recepción azonban érdemes jelezni, hogy a lesbe igyekszik valaki).

 

 

Legalább egy-két marék napraforgó magot kell szórni a medence mellé az asztalra, majd beülni a lesbe be és várni. Aki megteheti, hozzon némi (magboltban kapható) magot és hagyja a lesben, ezzel is hozzájárulva a fenntartáshoz. Nem szabad túl közel ülni az üveghez, és lehetőleg kerülni kell a világos ruházat viseletét, a hangos beszélgetést, zajokozást is. Az ajtót be kell csukni, mert az a lényeg, hogy a lesben sötét legyen. Az üveg előtti álcahálót távozás után le kell engedni.

 

Aki ennél is részletesebb információkra kíváncsi, itt talál további tudnivalókat. Holnap délelőttre fotós csoportok jelentkeztek be a két helyszínre, ezért a kedvet kapott érdeklődőknek érdemes vasárnap délutánra, hétfőre vagy keddre tervezni.

 

3100.ho Fotó: Széncinege az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító központ mellett található madárfotós lesből fotózva