Lezajlott a Novohrad-Nógrád Geopark felülvizsgálata

Mintegy három napot töltöttek térségünkben a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark felülvizsgálatát végző szakemberek. Hogy a terület felülvizsgálata milyen eredménnyel zárul, arról jelentésük alapján egy nemzetközi testület lesz hivatott dönteni. Az eredményre 2019 elejéig várnunk kell.

Geoparkunk 2010-ben nyert felvételt a nemzetközi hálózatokba, a tagság azonban nem szól a végtelenségig. A szabályozás szerint négy évente minden egyes területnek át kell esnie egy felülvizsgálaton. 2014-ben jól vizsgázott a Novohrad-Nógrád Geopark, akkor a nemzetközi testület ellenszavazat nélkül hosszabbította meg a terület nemzetközi tagságát a norvég és horvát szakemberek helyszíni jelentése alapján. Az ilyen hosszabbítás sem jelenti azt, hogy minden kiváló egy adott területen – a szakértők jelentése alapján ajánlásokat minden terület számára megfogalmaznak a folytatást illetően.

A felülvizsgálat háromféle eredménnyel zárulhat. A zöld kártya újabb négy éves nemzetközi tagságot jelent. Sárga kártyát akkor kap egy terület, ha ott összességében rendben mennek a dolgok, de néhány kérdéskörben jelentős változásokat kell véghez vinni – ekkor erre két év áll rendelkezésre. Igen ritka esetben, súlyos hiányosságok és lemaradások esetén piros kártyával kizárják az adott területet a nemzetközi hálózatból.

Ezúttal Malajziából prof. Ibrahim Komoo és Németországból dr. Henning Zellmer érkeztek a határon átnyúló térségbe. Ők maguk szintén geoparkot irányítanak menedzsment vagy tudományos oldalról; túl vannak már legalább egy olyan felülvizsgálaton saját területüket tekintve, melyet zöld kártyával abszolváltak; továbbá delegáltként több (legalább négy) éve aktívan részt vesznek a nemzetközi hálózat koordinációs bizottságainak munkájában. Ezek a kritériumok, ez a szakmai felkészültség szükséges ugyanis ahhoz, hogy valakit felülvizsgálatra kijelölhessen az UNESCO.

A geopark munkatársai nekik közel három nap alatt többek között a hollőkői, sámsonházai, kazári, eresztvényi, salgói és somoskői értékeket, felvidéki és ipolytarnóci helyszíneket, a Páris-patak völgyét és a salgótarjáni Bányamúzeumot is bemutatták. A szakértők találkoztak a geopark munkatársaival, polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel, de turistákkal is spontán beszélgetést folytattak.

A felülvizsgálat során egy igen vaskos dokumentációt is el kellett készíteni az elmúlt négy évet illetően. A program zárásaként ezt közösen tekintették át a geopark munkatársai és a felülvizsgálatot végző szakemberek. Helyszíni tapasztalataik alapján a maláj és német szakemberek még augusztusban elkészítik jelentésüket az UNESCO felé, megfogalmazzák javaslatukat a felülvizsgálat eredményére vonatkozóan, illetve megfogalmazzák ajánlásaikat is a folytatást illetően. Jelentésünk alapján egy nemzetközi szakmai testület hoz döntést a későbbiekben, melynek eredményét 2019 januárjában ismerjük majd meg.

 

Kiemelt fotó: prof. Ibrahim Komoo és dr. Henning Zellmer a Boszorkány-kő csúcsán (Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark)