Levonulóban az árhullám Nógrád megyében

A Zagyván levonuló árhullám után fennakadt műanyag palackok és háztartási hulladék a mátraverebélyi víztározóban. Az összes hulladékot a tározó leeresztése, illetve az altalaj szikkadását követően tudják majd összegyűjteni. (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Kedden délelőtt tizenegy és délután három óra között 380 centiméteren tetőzött az Ipoly vízszintje Ipolytarnócnál, majd ezt követően megindult a folyamatos apadás. Tegnap reggel kilenc órára 350 centiméterre csökkent a vízszint, ezért ekkortól már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ma reggel 8 órakor már “csak” 307 centiméteres vízmagasságot regisztráltak az ipolytarnóci vízmércénél.

 

A múlt heti magasabb vízszint melletti árvízi védekezés során ezernyolcszáz homokzsákot helyeztek ki a házak védelme érdekében, s ezek a homokzsákok védték az újabb árhullám során is a veszélyeztetett területen álló kilenc ingatlant. A Rákóczi úton lévő hét, valamint a Dankó úton érintett két családi házban összesen huszonhárom ember él, közülük mindössze egy lakó költözött kedden ideiglenesen rokonokhoz, azonban tegnap reggel ő is visszaköltözött otthonába. A kedden és szerdán mért magasabb vízállás idején a Karancs Speciális Mentőszolgálat folyamatos figyelőszolgálatot tartott településen, további homokzsákos védekezésre azonban nem volt szükség – foglalta össze a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ipolytarnócon túl elsőfokú árvízvédelmi készültség van az Ipoly folyó mentén Nógrádszakálnál, Balassagyarmaton, Dejtárnál, Ipolyvecén és Honton is, védekezésre azonban egyik helyszínen sincs szükség.

A Mátraverebélyi víztározónál a Zagyva patakon folytatott vízkormányzás miatt ugyancsak elsőfokú készültség van érvényben. A mátraverebélyi vízkormányzás azt jelenti, hogy itt tudják kontrolláltan “megfogni” a folyó vizét annak érdekében, hogy az alsóbb szakaszokon ne fokozódjon az árvízi helyzet.

 

 

Fotók: A Zagyván levonuló árhullám után fennakadt műanyag palackok és háztartási hulladék a mátraverebélyi víztározóban. Az összes hulladékot a tározó leeresztése, illetve az altalaj szikkadását követően tudják majd összegyűjteni. (MTI Fotó: Komka Péter)