Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki a zebrán gázolt el egy gyalogost a Rákóczi úton, majd továbbhajtott

hNéhány kilométerrel arrébb azonban kifogyott a benzin az autójából, így taxit hívott és azzal ment haza. Az elütött gyalogosnak maradandó fogyatékosságot okozott – derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatásából.

Az eset még 2016. szeptember 29-én este történt Salgótarjánban, a Rákóczi úton. A jármű jobb első ülésén utazott a férfi három éves gyermeke, a hátsó ülésen pedig két másik felnőtt utas is. A sofőr kevéssel, de a megengedettnél gyorsabban érkezett az egyik Rákóczi úti zebrához, ahol későn észlelte, hogy egy – a korábbi lábsérülései miatt is – lassú járású gyalogos balról lelépett az úttestre és elindult a gyalogos-átkelőhelyen. A sofőr közvetlenül a gyalogos elütése előtt ugyan fékezni kezdett, azonban az addigra a jobb oldali forgalmi sáv közepére átérő gyalogos elütötte. A sértett a gépkocsira, majd az úttestre zuhant, az ütközés következtében betört a szélvédő jobb oldala, az üvegszilánkok pedig az utastérbe, a kiskorú gyerek irányába repültek.

A vádlott bár – észlelve a baleset – fékezett, de nem állt meg, elhajtott a helyszínről. Még mintegy három kilométert tett meg, amikor autójából kifogyott a benzin, így végül taxit hívott és azzal ment haza. A személygépkocsi felnőtt utasai szintén hazamentek anélkül, hogy a balesetben megsérült gyalogos részére bármiféle segítséget nyújtott volna.

Az első fokon eljárt Salgótarjáni Járásbíróság tavaly júniusban a gépkocsit vezető vádlottat bűnösnek mondta ki maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, továbbá a segítségnyújtás elmulasztása miatt is. Ezért őt akkor másfél év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, emellett két évre eltiltották a közúti járművezetéstől. Büntetlen előéletű társai közül – mivel ők is elkövették a segítségnyújtás elmulasztását – egyiküket egy évre próbára bocsátotta a bíróság, a másikat közérdekű munkára ítélték.

Az ügyész azonban az elsőrendű vádlott terhére fellebbezést jelentett be, mivel megítélése szerint a férfi – korábbi közlekedési kihágásai mellett – erkölcsileg súlyosan kifogásolható magatartást mutatott a baleset után.

A Balassagyarmati Törvényszék alaposnak ítélte az ügyészi fellebbezést, így a férfi büntetését két év végrehajtandó szabadságvesztésre súlyosították, míg a közúti járművezetéstől eltiltás időtartamát három évre emelték.