Letartóztatásban a katalizátorokra szakosodott tolvaj

A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján elrendelték annak a 28 éves erdőkertesi férfinak a letartóztatását, aki parkoló gépkocsik alkatrészeit vágta le haszonszerzés érdekében – közölte a 3100.hu-val a megyei főügyész. Bóna Gyula ismertette: a férfi 2019 februárja óta követett el ilyen bűncselekményeket, jellemzően parkolókban hagyott, őrizetlen gépkocsikat szemelt ki.

A férfi üzemek, iskola és kórház parkolóját is célba vette, az autókról a kipufogót vagy a katalizátort vágta le. Az már most biztos, hogy az ország több városában is aktív volt. A Pásztói Rendőrkapitányság egyebek mellett Vácott, Gyöngyösön és Salgótarjánban elkövetett lopások miatti büntetőeljárásokat is egyesített.

Az esetek egy részénél a férfi egy brit rendszámú gépkocsit használt, miközben élettársa figyelt a közelben, így nyújtva segítséget neki. Az esetek egy másik részét egy – ezidáig – ismeretlen személlyel együtt követte el. A nyomozó hatóság eddig nyolc, üzletszerűen elkövetett lopást rótt a férfi terhére.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nő szabadlábon védekezhet. A hatóság vizsgálja azt is, hogy a gyanúsítottak más hasonló bűncselekményekkel is összefüggésbe hozhatóak-e. A rendőrség által nyilvánosságra hozott részletekből az is kiderül továbbá, hogy a férfi a fent felsorolt településeken túl Jobbágyiban is elkövetett egy bűncselekményt, Salgótarjánból pedig négy eset ismert jelenleg.

Bóna Gyula ismertette azt is, hogy a férfi mindezt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, vele szemben több büntetőeljárás is folyik. Néhány nappal ezelőtt az őt igazoltatni akaró rendőrök elől is megpróbált elmenekülni. Az ügyészi indítványt mindezek alapján megalapozottnak tartva a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását. Csak ez a kényszerintézkedés alkalmas arra, hogy a férfit a bűnismétléstől, vagy a szökéstől, illetve az elrejtőzéstől visszatartsa – tette hozzá a főügyész.

     

(Kiemelt fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)