Lepelnyi hórétegre ébredhetünk szerdán Nógrád megyében

Kedden délután északnyugat felől a nógrádi tájak felett is fokozatosan beborult az ég, ezt követően kedden estétől kezdve, a szerdára virradó éjszaka során térségünkben is számítani lehet némi havazásra.

Szerda hajnalra aztán szakadozni kezd majd a felhőzet és szerdán már a nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több órára újra kisüt a nap. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 fok körül alakul majd a nógrádi tájakon, holnap napközben pedig fagypont körül alakul a levegő hőmérséklete.

Szerda este újabb felhők érkeznek és újfent várható némi havazás is. A szerdára virradó éjszakára legnagyobb valószínűséggel mindösszesen lepelnyi, 1-2 centiméternyi havat várnak az általunk követett előrejelzések, míg a csütörtöki nap reggelén és délelőttjén jelenleg 2-4 centiméter hó tűnik a legvalószínűbbnek jelenleg.

 

Megérkezett a téli hideg

A keddi volt az idei téli időszak eddigi leghidegebb reggele: Zabarban mínusz 12,7 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet.

A helyiek talán már a pulóvert is felvették – kommentálta mindezt közösségi oldalán jó humorérzékkel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden reggel Nógrád megyéből Zabar mellett Mihálygerge fért még fel a legalacsonyabb hőmérsékletű települések tizes listájára, mínusz 9,8 Celsius-fokkal.

Egyébként a hétfő reggelt is hasonlóan alacsony hőmérsékleti értékek kísérték térségünkben: Zabaron mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 10,5 Celsius-fokkal, de felkerült a leghidegebb helyek tizes listájára Mihálygerge, Mohora, Bánk, Szécsény és Hasznos is – ezeken a településeken mínusz 7-8 Celsius-fokot mértek tegnap reggel.

 

Elkezdtünk közelíteni a jóslathoz

A börzsönyi erdészek tavaly ősz végén 13. alkalommal adtak előrejelzést a várható télre vonatkozóan az állatok viselkedése és terepi megfigyelések alapján. Ők összességében – csak ezen megállapításaikra alapozva – a nagy átlagnál kissé hidegebb téli időszakot valószínűsítettek.

Az állatok viselkedése alapján próbálják megjósolni a telet börzsönyi erdészek

A börzsönyi nagyvadak őszi, novemberi viselkedéséből és jellemzőiből próbálnak következtetések levonni az erdőgazdaság tapasztalt alkalmazottai. A szakemberek 2008 óta figyelik az állatokat ilyen szempontból is.

Ennek a december még nem igazán felelt meg: a MetNet adatai szerint a múlt hónapban 3-4 fok volt az átlaghőmérséklet régiónkban, ami több fokkal a sokéves átlag feletti érték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegzéséből kiderül, hogy 2020 utolsó hónapja a hetedik legenyhébb december volt 1901 óta.

Január közepe úgy tűnik már másként alakul: bár egyes felhősebb éjszakákon elmaradnak majd a komoly fagyok, a következő napok időjárását meghatározza majd a Kárpát-medencét több hullámban elárasztó, szibériai eredetű, fagyos légtömeg.

 

3100.hu Fotó: Zúzmarával borított fák a Karancs csúcsán, háttérben a felhők közül kibukkanó Magas-Tátra havas vonulata