Lemondott a képviselő-testület Pásztón

Dömsödi Gábor polgármester és a városi képviselő-testület között az elmúlt hónapokban megromlott viszony oda vezetett, hogy a képviselő-testület jelen lévő hét tagja egyhangúlag a lemondásra szavazott a ma délutáni ülésen. Dömsödi Gábor tartózkodott a döntés meghozatalánál.

 

Voltak előjelek…

A városvezető és a testület jelentős része között év elején mérgesedett el végleg a viszony, ekkor mondott le alpolgármesteri tisztségéről a fideszes Farkas Attila is.

“A megválasztásom óta törekedtem arra, hogy együttműködve Önnel, tisztességgel végezzem munkámat Pásztó város fejlődése érdekében. Sajnos az Ön viselkedése, kirohanásai, folyamatos kormányellenes hangulatkeltése és nyilatkozatai miatt az elmúlt 3,5 évben sem volt egyszerű Önnel együtt dolgozni, de mióta bejelentette, hogy feladja függetlenségét és LMP színekben elindul az országgyűlési választásokon a stílusa szinte elviselhetetlenné vált. Lekezelő hangneme, gúnyos megjegyzései, felemelt hangon történő kioktatásai átlépték azt a tolerálható határt, amelynek keretén belül még esély kínálkozott volna az érdemi és kölcsönös megbecsülésen alapuló munkavégzésre” – írta Dömsödi Gábornak alpolgármesteri tisztségéről lemondó levelében Farkas Attila.

Az elmúlt hetekben aztán két képviselő-testületi ülés is határozatképtelenné vált Pásztón. Ebből az elsőn bár megjelent a képviselő-testület, de a Dömsödi Gáborral elmérgesedett viszonyra hivatkozva, továbbá arra, hogy a polgármester korábban lemondásra szólította fel a testületet, a képviselők nevében Farkas Attila is hasonló ajánlattal reagált a városvezető irányába, majd a képviselők együttesen kivonultak a teremből. Az ülés újbóli összehívására múlt héten került sor, ezen azonban a polgármesteren túl a testületből egy kivétellel senki nem jelent meg – ezt egyébiránt előre jelezték is. Ahogyan azt is jelezték, hogy a mai ülésre várnak válaszokat a polgármestertől a feltett kérdéseikre, köztük a várost terhelő, felmondásokból eredő, folyamatban lévő kártérítési perekkel kapcsolatosan.

 

7 igen, 1 tartózkodás

A személyeskedéstől sem mentes – két részletben közel egy órás – ma délutáni vitában Dömsödi Gábor megfogalmazta: szerinte a testület nem arra esküdött fel, hogy egy politikai párt érdekeinek megfelelően cselekedjenek, hanem a város fejlődésének előmozdítása érdekében kellene tevékenykedniük. Farkas Attila visszautasította, hogy a döntéssel ne a város érdekeit képviselnék, azt pedig kikérte magának, hogy politikai bosszút hajtanának végre (erre szintén utalást tett Dömsödi Gábor). Kifejtette: elegük lett a polgármester arroganciájából, a városnak pedig az az érdeke – mivel a testület nem tud a városvezetővel együttműködni -, hogy annak lakói hozzanak döntést a folytatásról.

A pásztói testület jelen lévő hét tagja (a Fidesz-KDNP négy képviselője és három független képviselő, az országgyűlési képviselővé megválasztott Dr. Becsó Károly nem volt jelen – a szerk.) egyhangúlag a lemondásra szavazott, Dömsödi Gábor tartózkodott. Az önkormányzat tehát a döntéssel feloszlatta magát, de a polgármester és a testület ügyvivőként a továbbiakban is ellátja feladatát, egészen az új választásokig bezárólag. A hatályos törvények értelmében várhatóan a nyár második felében tartják majd az időközi önkormányzati választást Pásztón.

 

A képviselők nyilatkozatukban csalódásként értékelik Dömsödi Gábor polgármesterségének időszakát

A 3100.hu-hoz eljuttatott, mind a nyolc pásztói önkormányzati képviselő által aláírt nyilatkozatban csalódásként jellemzik a Dömsödi Gábor polgármesterré választása óta eltelt időszakot. Úgy fogalmaznak, hogy “a függetlenség feladásával becsapta a pásztói embereket”; képtelen az együttműködésre; bizalmatlansága, üldözési mániája és irigysége megmérgezte a helyi közéletet; lenéző stílusa miatt kiváló kollégák távoztak az önkormányzattól.

A pásztói emberek talán csalódottak, de nem reményvesztettek. Kérdezzük meg újra őket! Kérdezzük meg, hogy ezt a folytatást szeretnék-e a jövőben is? Tegyük fel a kérdést, hogy a rágalmak, a megtévesztés és a rossz szándékú félrevezetés erejében hisznek, vagy az igazság hatalmában? Adjuk meg a lehetőséget Pásztó város lakosainak, hogy a kérdésre választ adjanak, hogy újra kezükbe vegyék a hatalmat és döntsenek – írták nyilatkozatukban a képviselők.

 

3100.hu Fotó: Farkas Attila és Dömsödi Gábor a pásztói képviselő-testület ma délutáni ülésén