Lelkesen emelkednek a nógrádi ingatlanárak, de köszönőviszonyban sincsenek az országos szinttel

A hazai ingatlanpiacot a kormány újabb bejelentése rázta fel. A falusi CSOK bevezetésének célja azoknak az ötezer fő alatti településeknek a támogatása, ahol csökkent a népességszám. Jó hír, hogy az indokolatlan áremelést csírájában elfojtják azzal, hogy a 10 millió forint felét lehet vásárlásra fordítani, a másik felét pedig bővítésre – a kedvezmény felújításra való kiterjesztésével egyébként sokak kérése talált meghallgatásra.

 

Változó trendek az új lakások szegmensében

Az új lakások gombamód kezdtek szaporodni az ország egyes részein, vannak városok, ahol egymást érik a daruk. Tavaly 23 százalékkal több lakás került átadásra, mint 2017-ben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 3 százalékkal elmaradt éves összehasonlításban.

A legtöbb lakást Budapesten és Pest megyében adják át, emellett továbbra is kiemelkedik Győr-Moson-Sopron megye, illetve több alföldi, észak-magyarországi megyékben is számottevő a mozgás. Érdekes tendencia, hogy csökken az ingatlanok alapterülete, ezzel párhuzamosan nő a szobák száma. A magyarázat egyszerű: a kisebb alapterületű lakásokat könnyebb bérbe adni, a befektetők pedig elsősorban ez alapján keresgélnek.

 

A nógrádi ingatlanárak is emelkednek

A forgalom oroszlánrészét természetesen továbbra is a használt lakások adják, amelyek a 2014-es vágtához képest jóval visszafogottabb ütemben drágulnak (bár hozzá kell tennünk, hogy volt honnan lassulniuk). Az árváltozást és az árszínvonalat egyaránt jelentősen befolyásolja a területi elhelyezkedés. A kereslet és kínálat törvénye alapján érthető, hogy az ország kevésbé népszerű területein nehezen találnak gazdára a meghirdetett ingatlanok és az árak sem kúsznak fentebb, míg a dinamikusan fejlődő településeken az ingatlanpiac is öles léptekkel halad előre.

Tény, hogy az ország északi térsége a kevésbé felkapott vidékek közé tartozik, de Nógrád megyében idén mindössze két hónap alatt 4 százalékkal emelkedtek az átlagárak. Ez szám a megye határain belül jelentős eltéréséket takar, hiszen míg Rétságon és Szécsényben 1-2 százalékkal visszaestek, Salgótarjánban és Bátonyterenyén szinte stagnáltak, addig Balassagyarmaton 5 százalékkal, Pásztón pedig országos szinten is kiugró mértékben, 26 százalékkal bővültek a reál négyzetméterenkénti árak.

Az átlagos ingatlanárak változása Nógrád megye egyes településein 2018. december és 2019. február között
Az átlagos ingatlanárak változása Nógrád megye egyes településein 2018. december és 2019. február között

A százalékok csak bizonyos ingatlanpiaci szereplők számára jelentenek fontos információt, a komoly érdeklődőknek ennél lényegesebb szempont az aktuális árszínvonal. Ezt érdemes ingatlantípusonként szemügyre venni, hiszen így pontosabb képet kapunk.

 

Még mindig kedvezők az észak-magyarországi ingatlanárak

A családi házak szegmensében a kiemelt települések által felállított rangsor legkedvezőbb oldalán Bátonyterenye, illetve Szécsény áll, amelyet 5-25 százalékkal leköröz Salgótarján, de Pásztón, Rétságon és Balassagyarmaton 30-83 százalékkal magasabb négyzetméterenkénti árakra lehet számítani a megyeszékhelyhez képest.

A családi házak átlagárai Nógrád megye egyes településein (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)
A családi házak átlagárai Nógrád megye egyes településein (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)

A Salgótarjánban meghirdetett lakásokat érdemes Észak-Magyarország megyeszékhelyeivel összevetni. A magánházaknál gyorsabban eladható téglalakások és az időnként rekordidő alatt értékesíthető panelek átlagárai az említett térségben jóval elmaradnak az országos szinttől.

Átlagos lakásárak az észak-magyarországi megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)
Átlagos lakásárak az észak-magyarországi megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)

A salgótarjáni piac egyik érdekessége, hogy a tégla- és a panellakásokat közel megegyező átlagos négyzetméterenkénti árakon hirdetik meg. Mindkét típus jelentősen elmarad a miskolci és az egri árszínvonaltól – a 101-257 százalék közötti árkülönbözet négyzetméterenként 116 ezer forint és 296 ezer forint közötti eltéréseket takar.

Bár a tendenciák szerint az ország északi részén is emelkednek az ingatlanárak, az országos átlagtól való jelentős eltérést valószínűleg nem sikerül utolérni – a felkapott vidéki nagyvárosok és a fővárosi árszintjéről nem is beszélve.

 

Az elemzést az ingatlannet.hu készítette / Kiemelt fotó: Salgótarján belvárosa (Fotó: Feledi Gergely)