Leégett a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet asztalos üzeme

Teljes mértékben a lángok martalékává vált a hosszú hétvégén a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet mintegy 80 négyzetméteres asztalos üzeme. A kár az első becslések szerint eléri a 40 millió forintot – tudtuk meg a település polgármesterétől.

Tóth László rádiónk megkeresésére elmondta: a jellemzően 5-7 embernek munkát adó üzemet a tűzvizsgálati eljárás lezárása után tudják majd elkezdeni újraépíteni, illetve újra berendezni, mivel az épületen túl a gépek is megsemmisültek a tűzben. Elégtek továbbá késztermékek és feldolgozás előtt álló alapanyagok is.

A somoskőújfalui üzem országos léptékben is az egyik legkiválóbb példája volt a közfoglalkoztatási programok során kialakított jó gyakorlatoknak. A helyi asztalos hagyományokra alapozva három évvel ezelőtt, a Belügyminisztérium támogatásával beindított somoskőújfalui üzem finanszírozási szempontból lényegében már saját lábára tudott állni.

Az évek során az ott dolgozók amellett, hogy az általuk gyártott termékekkel közreműködtek a település szebbé tételében (például buszmegállók készítésével), már a piacra is termeltek. A kínálatban intarziás asztal, tűzifatároló, vörösfenyőből készült kerti hidak, fürdődézsák, kutyaházak, kerti pavilonok, de még szétnyitható sakkasztal is megtalálható volt.

A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás hivatott felderíteni. A településen élők beszámolói alapján úgy tűnik, hogy egy közeli területen végzett gazégetés következtében kapott lángra még pénteken az asztalos üzem épülete. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

 
3100.hu Fotók: Lángok martalékává vált a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet asztalos üzeme