Lassan belakják Salgótarjánt a vaddisznók

Az elmúlt napokban mintha megszaporodtak volna a közösségi oldalakon megjelenő videók és képek, melyeken vaddisznók láthatóak Salgótarján lakótelepein. A vadak városi jelenléte mostanra már nem csak az éjszakai órákra korlátozódik.

Vaddisznók grasszálását rögzítő éjszakai felvételeket – így képeket vagy videókat – a Rokkant-telepről, a Vásártérről és a Beszterce-lakótelepről is láttunk az elmúlt hetekben, de egyre több a reggeli és napközbeni felvétel is. Utóbbiakon látható a könyvtár környékén délutáni órákban felderítő úton lévő vaddisznó, a Szerpentin úti házak közötti bokrok alján a késő délutáni órákban bóklászó állat, vagy éppen az Üvegfúvók szobra mellett kora reggel, a forgalomtól magát nem zavartató vad is.

Arról már tavaly, a “pizzérialátogatós” vaddisznó kapcsán írtunk, hogy ezek az állatok jó eséllyel nem veszettek, vagy bolondultak meg valamilyen kórság következtében. A szakemberek kiemelték, hogy a vaddisznó alapjában véve egy intelligens, a körülményekhez viszonylag könnyen alkalmazkodó állat, ráadásul vélhetően ezek olyan kondák sokadik generációjának tagjai lehetnek, melyeknek szűkebb élőhelye a várossal közvetlenül szomszédos erdő (például a Szent Imre-hegyen). Az itt lakók is látják és tapasztalják, hogy a vaddisznók – hozzászokva jelenlétünkhöz – nagyon jól viselik az ember közelségét.

A hosszú évek alatt a vaddisznók azt is megtanulták, hogy nem igazán van félnivalójuk a “kétlábúaktól”, sőt…

A kóbor állatoknak kihelyezett ételt előszeretettel fogyasztják a Kálváriához vezető lépcső közelében (is), emellett a kukák környékén is bőségesen találnak táplálékot. Az ezen erdőrészben élő vaddisznók ráadásul a “puskás emberek” létezéséről sem nagyon tudnak, a lakott terület közelsége miatt ugyanis a Kálvária környékén tiltott a vadászat. Mindezek összessége alapján az állatok “szocializálódnak”, természetesnek veszik az ember közelségét, tudják, hogy nincs félnivalójuk.

A fiatal vaddisznók közvetlen viselkedésére hozott példák között hangzott el az általunk korábban megkérdezett szakemberek részéről, hogy egyáltalán nem egyedi eset, amikor az erdőben a vadra váró vadászhoz odakocog egy ifjabb példány. Megszagolja az embert, aztán továbbáll. Ez a viselkedés mindaddig előfordulhat, míg az állat nem tapasztalja meg milyen egy vaddisznóhajtás elől menekülni, azt túlélve már máshogyan viszonyul az ember jelenlétéhez. A lakott terület közelsége okán azonban vélhetően nemhogy a városban bátran szaladgáló vaddisznóknak, de jó eséllyel már “nagyszüleinek” sem volt ilyen élményben része…

Látni kell ugyanakkor továbbá, hogy Salgótarjánon belül jelentős zöldterületek is találhatóak. Előfordulhat olyan eset, hogy egy-egy példány napközben sem hagyja el a város lakott területét – vagy nem is akarja, vagy egyszerűen nem tudja. Ezek az állatok búvóhelyeket is találnak maguknak a kisebb erdős részeken, garázssorok mögötti gazosabb területeken.

 

A Beszterce-lakótelepen élők akár lövéseket is hallhatnak ezekben a hetekben

A vadászok alapesetben csak külterületen (egyben vadászterületen) adhatnak le lövést. Belterületen ez csak kérelem alapján adott engedéllyel lehetséges, viszonylag ritka esetben. Ilyen engedélyt állított most ki a rendőrség Salgótarján jegyzőjének kérelmére, egy adott városrészre. A Beszterce-lakótelep és a Tóstrand belterületi részein 2019. június 11. és 2019. július 11. között, este kilenc és hajnal öt óra között lehetséges a kárt okozó vaddisznók elejtése. Erre két vadász kapott jogosultságot.

A 3100.hu által megkérdezett szakember aláhúzta: egy vad belterületi kilövése fokozott körültekintést és óvatosságot igényel. Véleménye szerint ez alatt az egy hónap alatt csak néhány esetben fog eldördülni a fegyver. Előfordulhat olyan helyzet is, hogy valaki egy erkélyről azt látja majd: a ház mellett ott a vaddisznó és a vadász is, de nem történik semmi. Ennek oka, hogy

az arra felhatalmazott vadászok is csak és kizárólag akkor adhatnak le lövést, ha teljes bizonyossággal bírnak arról, hogy azzal semmiben nem okoznak anyagi kárt és természetesen senkinek nem okoznak személyi sérülést sem.

A Beszterce-lakótelepen ezrek élnek, kellemes nyári estéken éjszakába nyúlóan is lehetnek fiatal sétálók az utcán. Amerre a szem ellát parkoló autók, házfalak és ablakok találhatóak, nem beszélve az infrastruktúráról: buszmegállótól a gázvezetékig. Az tehát az engedély ellenére sem valószínű, hogy vadat a lakótelepen belül ejtsenek el – emelte ki a szakember. Kérdésünkre hozzátette: sikeres kilövést az erdőszélek közelében, esetleg patakmederben, jól átlátható nyílt területen, vagy a lakótelep szegélyein lehet valószínűsíteni.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)