Kultúrházak éjjel-nappal – Salgótarján tizedik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz

Országszerte mintegy ezer, többségében ingyenes program várja a közönséget február 14. és 16. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatán, amelynek idei szlogenje “Mindennap értéket adunk!”.

Andrássy Nóra, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese a 3100.hu-nak elmondta: a város kulturális életének és közművelődésének szervezéséért mindenkor felelős szervezet immáron tizedik alkalommal csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz.

A szervezők ezúttal a “Mindennap értéket adunk!” szlogent adták a rendezvénysorozatnak. Én úgy gondolom, hogy aki betér hozzánk a József Attila Művelődési Központba az tapasztalhatja is, hogy valóban, mindennap értéket kap.

Andrássy Nóra ismertetése szerint a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat részeként, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságával közösen rendezik meg február 14-én a József Attila Művelődési Központban a Falusi Krónika című irodalmi találkozót. A művelődési központ klubtermében pénteken 14 órakor szakmai zsűri értékeli az olvasókörök előadásait, a legjobbak továbbjutnak majd a Lakitelek Népfőiskolán áprilisban megrendezendő országos gálára.

Szintén a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat részeként nyílik meg Pozsik Gábor “Napkeltétől napkeltéig” című fotókiállítása a József Attila Művelődési Központban. A rendhagyó módon február 14-én, 19 órakor kezdődő kiállítást Kele Szabó Ágnes művésztanár nyitja meg.

Szeretnénk megjelenési lehetőséget biztosítani azon salgótarjáni fiataloknak, akik meglátják csodálatos természeti környezetünk értékeit. Pozsik Gábor már a második madáchos diák lesz, aki lehetőséget kap egy kiállításra a salgótarjáni fotógalériában – tette hozzá Andrássy Nóra.

A kulturális igazgatóhelyettes kiemelte: szintén az országos programsorozathoz csatlakoznak majd Csányi Sándor előadásával. A “Hogyan értsük félre a nőket?” című egyszemélyes vígjáték február 15-én, 18 órától várja majd a közönséget a salgótarjáni művelődési központban. Az előadás számos kérdést vet fel az együttélés nehézségeiről, szépségeiről és örömeiről. Csányi Sándor előadásában nyolc különböző karaktert láthat majd a közönség, nyolcvan percben – tette hozzá Andrássy Nóra.

A Falusi Krónika elnevezésű irodalmi találkozó és Pozsik Gábor fotókiállításának megnyitója ingyenesen látogatható programok. Csányi Sándor előadására már csak néhány szabad jegy áll rendelkezésre a Városi Jegyirodában, illetve online, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. honlapján keresztül.

 

“Megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények sokszínűségét”

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos feladat a nagyapáink, apáink által létrehozott értékek felkutatása, megőrzése és továbbadása a következő generációnak. Ehhez szükség van egy kultúraközvetítő közegre is, amelynek feladatát a közművelődési intézmények látják el, Magyarország pedig jelentős közművelődési hálózattal rendelkezik. Elmondta, hogy Kultúrházak éjjel-nappal idei rendezvénysorozatára eddig 400 szervezet regisztrált mintegy ezer programmal.

A programsorozat célja megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények és az ott dolgozó szakemberek tevékenységének sokszínűségét és közösségépítő munkáját – hangsúlyozta Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Mint elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan idén is három kiemelt helyszíne lesz a rendezvénynek: a pénteki hivatalos megnyitót Budafokon tartják, a szombati eseményeknek Soltvadkert ad otthont központi helyszínként, míg vasárnap a Nógrád megyei Patak község képviseli a falvakat, kisvárosokat.

Kiemelte, hogy Magyarország 3174 településén mintegy 6200 közművelődési szervezet működik, éves szinten 67 millió látogatót vonzanak ezek az intézmények különféle programjaikkal. Több mint 30 ezer kulturális célú közösség működik az intézményekben, ahol csaknem négyezer szakalkalmazott dolgozik.

Novák Péter zenész, színész, az esemény védnöke kiemelte: a háromnapos programsorozat felhívja a figyelmet arra is, hogy a kultúrházakat a közönségnek is életben kell tartania – tudósít az MTI.