Kulturális örökség napjai – Programok Nógrád megyében

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Nógrád megyében az ipolytarnóci őslénypark és a terényi orsósmagnó-múzeum várja a látogatókat hétvégén a kulturális örökség napjain.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a kulturális örökség napjain ingyenesek lesznek a sétálójegyes programok, de a látogatóknak érkezéskor regisztrálniuk kell az Ősfenyő Látogatóközpontban. Ingyenesen tekinthetik meg a miocén erdőt, a hétmillió éves bükkábrányi mocsárciprusokat, valamint – a geológiai tanösvény kivételével – a tanösvényhálózatot.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett Európa diplomás területen.

Terényben a magánerőből alapított és működtetett orsósmagnó-múzeumot kereshetik fel szombaton és vasárnap, a technikatörténeti kiállítóhely a hangrögzítés fejlődésén vezeti végig a látogatókat.

Nagy Vilmos, a 16 éve működő múzeum alapítója és működtetője az MTI-nek elmondta: az 1877-es fonográftól a 2000-es évekig, a stúdiókban használt legutolsó analóg hangrögzítőkig 22 gyártó országból 480 magnetofon szerepel a gyűjteményben és szinte valamennyi működőképesen bemutatható korabeli hanganyaggal. A magnók, amelyek között a teljes magyar gyűjtemény megtalálható, öt termet foglalnak el.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)