Különleges helytörténeti kiállítást is megnyitnak Salgótarjánban a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája programjainak egyik eseményeként mutatják meg a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban szombaton 17 órakor a “Rimai birodalom” salgótarjáni acélgyára címmel összeállított tárlatot.

Ahogy azt a megyei múzeum igazgatóhelyettesétől, Fodor Miklós történész-muzeológustól megtudtuk: kiállításuk a több mint 150 éve alapított Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat és jogutódjai történetének állít emléket. A gyár az 1881-ben létrehozott országos jelentőségű iparvállalat, a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. Salgótarjáni Acélgyáraként működött az államosításig. A gyár történetének anyaga az egykori acélgyári dolgozók és családtagjaik számára nyújt emlékezési lehetőséget.

Fodor Miklós kiemelte: számos tárgyi relikviát ők maguk, a helyi ipar egykori dolgozói és leszármazottaik bocsátottak a múzeum rendelkezésére a kiállítás erejéig. A múzeum igazgatóhelyettese a 3100.hu-nak azt is elmondta, hogy – többek között – száznál több nyomtatott fotó, plakát, reklámanyag és több tucat eszköz, így például a vas-és acélöntödei jelzőharang, valamint az 1900-as évek előttről származó szerszámok alkotják a tárlat anyagát.

A kiállítást Balogh Zoltán és Fodor Miklós rendezték. Az értékes helytörténeti anyag október 31-ig lesz megtekinthető a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

 

Filmvetítés, kovácsmesteri bemutató, retro játékkiállítás és bányalátogatás is lesz

A Dornyay Béla Múzeumban a szombati estén vetítik majd Shah Timor nógrádi középkori templomokról készített filmjét is, Brunczel Tiborra fotókiállítással emlékeznek, Buda László vetítettképes előadást tart Kalandok a “Nagy Fehéren” címmel a Mont Blanc-on szerzett élményekről, aztán az estét a Helldiver Zenekar koncertje zárja majd. Adame Károly kovácsmester szerencsepatkókat készít majd a múzeumban, három időpontban – 17:30, 19 és 21 órakor – indul tárlatvezetés a képzőművészeti tanulmányi raktárban, de lesz retro játékkiállítás is. Természetesen tárlatvezetésekkel, múzeumi foglalkozásokkal, múzeumi tudástúrával és vetélkedőkkel is várják a családokat, ahogyan az a Múzeumok Éjszakáján már Salgótarjánban is évek óta megszokott.

A Bányamúzeumnál a szombati estén megtekinthető lesz úgy a nógrádi szénbányászat 1848 és 1992 közötti időszakát feldolgozó földfelszíni tárlat, mint a József lejtős akna. A “bányamanó képzéssel” is kísért programot itt 21 órától a Nógrád Táncegyüttes tagjaival közös táncház és Szent Iván-éji tűzugrás zárja majd.