Különleges alkotásokat keltettek életre a Dornyay Béla Múzeum munkatársai

Idén kicsit másképpen, online formában, de megrendezik a Múzeumok Éjszakáját a Dornyay Múzeumban. Az intézmény közölte: szombaton délután és este az érdeklődők megtekinthetitek a múzeum legújabb virtuális kiállításait, próbára tehetik tudásukat online kvízjátékokban, továbbá lehetőség nyílik megtekinteni olyan már klasszikusnak számító filmeket, mint a Csillagigazgató vén remete.

Az érdeklődők virtuális kiállításokon ismerkedhetnek meg a múzeummal és annak minden aktuális kiállításával, így az állandó tárlatok mellett A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány című tárlattal, mely Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be; a Pillanatképek a múltból – Gábler Vilmos fotográfiái című helytörténeti fotóösszeállítással; vagy a salgótarjáni alkotók tárlatával is. Az online múzeumi éjszaka “műsorfolyamát” az erre a célra létrehozott közösségi oldalon lehet követni.

A Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteményében több száz különleges alkotás található olyan nagyszerű festők munkái, mint például Rippl-Rónai József, Derkovits Gyula, Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Berény Róbert vagy Galimberti Sándor. Az intézménynél méltán büszkék erre a gyűjteményre, amiből jó néhány alkotást “életre keltettek” a múzeum munkatársai – a Lépj a képbe című összeállítás is mai program keretében debütált.

LÉPJ A KÉPBE

(null)

A koronavírus-járvány által okozott rendkívüli állapotok miatt a több hónapos előkészítést igénylő hagyományos Múzeumok éjszakája program elmarad, ám a kulturális intézmények többsége virtuális programokkal és látnivalókkal kompenzálja a zárvatartás több hónapos időszakát. A tavaly mintegy 400 ezer látogatót vonzó Múzeumok éjszakája most hétvégén rendhagyó programokat kínál számos izgalmas elemmel – közölték a szervezők még korábban az MTI-vel.

Az idei online rendezvény fő eleme a muzej.hu oldalon található kvízjáték, amelyben a múzeumok szerelmesei játékos formában tehetnek virtuális sétát hazai közgyűjteményeinkben. A résztvevők minél több helyes választ adnak a tizenöt kérdéses kvízjátékban, annál nagyobb eséllyel pályázhatnak az értékes nyeremények egyikére.

Az idei online Múzeumok éjszakája során több mint száz hazai intézmény anyagai és terei tűnnek fel valamilyen formában a virtuális térben. Ezzel is arra igyekeznek sarkallni a nagyközönséget, hogy bár ezen a nyáron nem mehetnek éjszaka a múzeumokba, a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően napközben ismét bármikor meglátogathatják közgyűjteményeinket – hangsúlyozzák a közleményben. A korábbi évekhez hasonlóan az idei rendhagyó Múzeumok éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

(Kiemelt fotó forrása: Dornyay Béla Múzeum)