Kreatív fesztivál a hobbiművészetek jegyében, Salgótarjánban!

Hétvégén hiánypótló, innovatív kezdeményezésként megnyitja kapuit a II. Kávészünet Nemzetközi Kreatív Fesztivál Salgótarjánban, a Tarjáni Gyermektáborban. A három napos program középpontjában a közösségi alkotás és a hobbiművészetek legkülönfélébb formái állnak, de a szervezők folyamatos kulturális, színpadi programokkal, kézműves vásárral, a gyermeknek játszóházzal, az uraknak úgynevezett férfipihenővel készülnek.

A kézművesség szerelmesei 15 különböző alkotóponton próbálhatják ki a változatos alkotói technikákat, előzetes bejelentkezés alapján pedig 5 mesterképzésen való részvételre is lehetőség nyílik, hazánk legnevesebb hobbiművészeinek vezetésével.

Az újszerű kezdeményezés célja, hogy erősítse a helyi, az ország más településeiről és a határon túlról érkező alkotói közösségeket, lehetőséget biztosítva számukra a hobbiművészetek színes palettájának kipróbálására. A fesztivál másik nagyon fontos törekvése, hogy innovatív módszerek felhasználásával népszerűsítse Salgótarjánt és Nógrád megyét, szűkebb pátriánk különleges természeti-, művészeti-, történelmi értékeit, partnerségben a megye legkülönfélébb intézményeivel közös programok mentén. A szervezők az előzetes felmérések alapján több száz érdeklődőt várnak 2019. május 10. és 12. között a Tarjáni Gyermektáborba.

A Kreatív Kávézó informális alkotói közösség 2018-ban első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Kávészünet Nemzetközi Kreatív Találkozót a Salgótarjáni Gyermektáborban. A program tavaly minden várakozást felülmúlt, több mint 120 alkotó érkezett Salgótarjánba, az ország minden részéről, sőt még határon túlról is. Az alkotópontokon ezúttal többek között a repesztés, textilfestés, palack díszítés, ékszerkészítés, falikép készítés, doboz díszítés, 3D-technikák, csillógó gélek, folyékony vízfestékek vagy az üvegfestés világába kalauzolják majd a résztvevőket.

A pénteki nap elsősorban az ismerkedésről fog szólni. Szombaton 9 órai kezdettel az ünnepélyes megnyitót követően – ahol köszöntőt mondanak a fesztivál fővédnökei; Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere valamint Szabó Sándor megyei kormánymegbízott – a színpadi kulturális programok sorát az Ifjú Nógrád Táncegyüttes és a Dűvő Zenekar nyitja. Ezzel párhozamosan megnyílik a termelői piac és elindul a közösségi kreatív alkotás a különböző helyszíneken. Este hat óráig lesz lehetőség különböző dekorációs és ajándéktárgyak készítésére, majd kreatív kvíz és a Tücsök Zenekar koncertje zárja a napot. Vasárnap 10 órától nyitott mesterképzés szerveződik a VictoryArt Műhely közreműködésével.

 
Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)