Közvetlen uniós támogatásokért lobbiztak magyar ellenzéki városvezetők, köztük Fekete Zsolt is

“Meg fogjuk változtatni a szabályokat!” – ezt Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi és leendő első alelnöke mondta a MSZP-s Ujhelyi István vezette magyar ellenzéki polgármesterjelölt-delegációval folytatott beszélgetés során hozzátéve, hogy a jelenleginél több közvetlenül megpályázható uniós forrásra van szüksége az önkormányzatoknak.

A delegációt meghívó Ujhelyi István EP-képviselő Közvetlen forrásokat hozunk a szabad önkormányzatoknak! című nyílt levelében azt írta: az nyilván egyelőre megvalósíthatatlan, hogy a jelenlegihez képest nagyobb arányban dönthessenek a fejlesztési pénzek felhasználásáról a helyi döntéshozók a kormányok helyett, az azonban mindenképpen reális és fontos cél, hogy érdemben növeljék azon pénzügyi keretek számát és mértékét, amelyekre közvetlenül – a tagállami kormányok kihagyásával – pályázhatnak az önkormányzatok.

A közvetlen uniós források kérdésköre nem most merült fel először. A szocialista EP-képviselő három évvel ezelőtt, a 2016-os salgótarjáni időközi polgármester-választás kampányában is hangsúlyozta már a közvetlen brüsszeli támogatások lehívásának lehetőségét és egyben fontosságát, akkor fel is ajánlotta mindehhez segítségét. A 3100.hu kérdésére az EP-képviselő az ezekkel kapcsolatos előrehaladásról idén februárban, az EP-választás kampányának salgótarjáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt egy-másfél évben 4-5 olyan konkrét javaslatot, ötletet kapott az önkormányzattól, melyek megvalósíthatóságát már vizsgálják.

A szocialista EP-képviselő szerint erre nem pusztán azért van szükség, hogy az európai közösséget érő új kihívásokhoz igazodni tudjanak és a fenntartható fejlődést biztosítsanak, de azért is, “mert vannak olyan tagállamok (az OLAF jelentéséből is egyértelműen látszik, hogy Magyarország ilyen), ahol a kormányok nem a szükség, hanem az oligarchikus családi érdekek mentén osztják az uniós közpénzt.” Az európai szociáldemokraták célkitűzése és vállalása, hogy a következő uniós költségvetésben prioritást kell élvezzen az, hogy az uniós forrásokat térkő helyett a szociális biztonságra és fenntarthatóságra fordítsák – írta Ujhelyi István.

Az Euronews-nak Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere Brüsszelben azt mondta: a város nagy mértékben forráshiányos, ezért nagy mértékben kell támaszkodnia a kormányzati támogatásokra is. Úgy fogalmazott: annak érdekében vett részt az eseményen, hogy “olyan önfenntartó várost tudjunk kialakítani Salgótarjánból, aminek eredményeképpen nem kényszerülünk állami támogatásokra”.

 

Kiemelt fotó: Ellenzéki városvezetők és polgármesterjelöltek Ujhelyi István társaságában Brüsszelben, köztük Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere (Forrás: Ujhelyi István dr. | Facebook)