Közösségi finanszírozásban kapcsolódna fesztivál a ceredi művésztelephez

24 éve a világ különböző pontjairól érkező művészek pár hétre Magyarország egy elszigetelt falujába költöznek, hogy művészetükkel feldolgozzák a körülöttük található, kihalófélben lévő kultúrát. A ceredi művésztelep megálmodói most arra gyűjtenek, hogy az elkészült munkákat egy fesztivál keretében széles körben is bemutathassák.

Az 1996-ban alapított Artcolony Cered egy nemzetközi művésztelep, ahol a meghívott résztvevők az aktuálisan meghirdetett projekt keretein belül vesznek részt a művészeti színtér és műhely alkotómunkájában. A művészek, személyes jelenlétükkel, helyszíni megfigyeléseikből kiindulva hozzák létre alkotásaikat, amelyek reagálnak a mindenkori tematikus – Ceredhez kapcsolódó – felhívásra. Mára több, mint 20 ország képviseltette magát a ceredi művésztelepeken Mexikótól Ausztráliáig és csatlakozott missziójukhoz: a képzőművészet segítségével megmenteni eltűnőfélben lévő értékeket.

Már hagyományos, hogy az adott évi művésztelepet egy nyílt nap zárja, ahol családias hangulatban ismerheti meg a szűkebb közönség az alkotókat és alkotásaikat – közölte a 3100.hu-val a telep művészeti vezetője. Fürjesi Csaba ismertetése szerint most Indiegogo kampányba kezdtek, melynek célja, hogy a szélesebb közönség is becsatlakozhasson Cered különleges atmoszférájába.

A cél egy olyan fesztivál létrehozása, ami autentikus környezetben mutatja be a művésztelep alkotásait úgy, hogy közben a helyi értékekre koncentrál a fesztivál többi programja során is. Ahol a helyi fogadó gondoskodik a cateringről és a régió előadóművészei töltik meg a műsort – ismertette Fürjesi Csaba.

A kampány oldalán a különböző mértékű támogatásokkal nem csak az ügyet lehet támogatni, hanem a fesztivál belépőjét, az épülő rönkszínpad egy dedikált helyét, vagy egy műalkotás vázlatát is be lehet szerezni. A ceredi művésztelep 24 éve teljes egészében non-profit művészeti projektként működik azért, hogy a művészekre és az alkotás folyamatára semmilyen üzleti érdek, vagy eladhatósági szempont ne legyen hatással. A művésztelep vezetői azt szeretnék, ha ez a jövőben is így maradna, ezért kívánják közösségi finanszírozás segítségével, támogatásokból megvalósítani az ArtPiknik programot.