Közlekedjünk óvatosabban az őszi esőzések időszakában!

(Illusztráció!)

Az őszi-téli közlekedési viszonyok beköszönte számos veszélyhelyzetet rejt magában. A sok eső, a csúszós utak, a rossz látási viszonyok nehezítik a közlekedést a következő hónapokban, ezért a balesetek megelőzése érdekében fontos a gépjárművek és a gépjárművezetők félkészülése a megváltozott vezetési körülményekre – figyelmezteti a lakosságot a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság holnapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az eső intenzitásától függetlenül óvatosan kell haladnunk, a csúszóssá váló utak és a kedvezőtlen látási viszonyok miatt. A vizes burkolaton nemcsak a fékút nő meg, de az abroncs és az útfelület közötti tapadás csökkenése miatt akár irányíthatatlanul megcsúszhat a kerék is. Kiemelkedően fontos a megfelelő állapotú gumiabroncs használata! Kopott, nem megfelelő bordázatú gumiabroncs használata életveszélyes lehet!

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Kiemelt fotónk illusztráció!